Yoga & Vipassana, een spirituele ontdekkingstocht

retraite
Ervaar een spirituele ontdekkingstocht waarbij de eeuwenoude methodes van hathayoga en vipassanameditatie elkaar ontmoeten in stilte.
Begeleider(s): 
Marianne van Lobberegt en Mari den Hartog
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€170 voor eten, drinken en verblijf (er zijn alleen éénpersoonskamers). Dana voor de begeleiding is van harte welkom. Voor deze vrijwillige financiële bijdrages zal aan het eind van de retraite een danadoos worden neergezet.
Aanvang: 
vrijdag, 11 december, 2020
Starttijd: 
20:00 uur
Eind: 
zondag, 13 december, 2020
Eindtijd: 
16:00 uur
Gebouw: 
Huize Elizabeth
Adres: 
Gravenallee 11
Postcode: 
7591 PE
Plaats: 
Denekamp

Meer informatie

Contact: 
Mari den Hartog
Telefoon: 
06-16544502
Organisatie: 
Vipassana Culemborg
Yoga en vipassana wisselen elkaar in dit weekend af. Daarnaast gaan we samen in stilte wandelen en is er voldoende ruimte op om eigen gelegenheid naar buiten te gaan. De manier waarop we in dit weekend vipassana beoefenen bevat elementen van zowel de Mahasi-stijl, als open gewaarzijn en mindfulness. Het met aandacht beleven van de yoga brengt ons niet alleen in contact met het lichaam, maar ook met allerlei sensaties, gedachten en emoties. Deze meestal onbewuste ervaringen bepalen vaak hoe we ons voelen en hoe we reageren. In de retraite zien we deze ervaringen en onze reacties daarop veel bewuster en leren we er op een wijze en ontspannen manier mee om te gaan. De intentie is om het gehele weekend in oplettendheid en in stilte door te brengen. Aangeraden wordt om geen contact met ‘de buitenwereld’ te hebben, mobieltjes uit te houden en geen lees- of schrijfmateriaal mee te nemen.
Deze retraite wordt begeleid door:
Mari den Hartog
Mari den Hartog is in 1968 geboren. In 2004 kwam hij in aanraking met vipassana door een cursus in Utrecht, bij Henk van Voorst en Aad Verboom. Hij beoefent vipassana dagelijks thuis en volgt regelmatig vipassanaretraites. "Door vipassana heb ik geleerd hoe ik meer met mijn aandacht in het hier en nu kan leven. Ik zie veel beter hoe mijn geest werkt, hoe het komt dat ik me soms gelukkig voel en soms ongelukkig. En ik zie veel beter hoe ik vrij kan zijn van de ongelukkig makende patronen in mijn geest. Ik ben erg blij dat ik vipassana heb leren kennen en wil de voordelen ervan graag delen met anderen. Om dat goed te kunnen doen volg ik regelmatig bijeenkomsten voor begeleiders van vipassanacursussen. Om meer kennis te hebben van de boeddhistische achtergrond van vipassanameditatie heb ik in 2009 - 2010 de tweejarige Dhamma Verdiepings Cursus van de Stichting Inzichtsmeditatie gevolgd."
Marianne van Lobberegt
"Ik kwam in 1987 in aanraking met het boeddhisme en daarmee ook met vipassana. Ik heb door de jaren heen kortere en langere retraites gevolgd bij verschillende leraren en leraressen. Vipassana heeft mij veel gebracht: ik kan beter bij mijzelf blijven en er is meer innerlijke rust en tevredenheid. In perioden van stress ben ik kalmer en ik herken sneller de signalen van stress. Meditatie maakt dagelijks deel uit van mijn leven. Niet alleen formeel op het kussen, maar ook daarbuiten. Ik probeer aandachtig en aanwezig te zijn in het hier en nu. Naast vipassana beoefen ik ook yoga en geef yogales, in mijn eigen praktijk YogaBalans Culemborg. Daartoe heb ik de yogaopleiding ‘Saswitha’ gevolgd. Yoga en meditatie vormen een prachtig geheel met elkaar. Yoga kan als goede voorbereiding dienen voor meditatie. En wanneer de oefeningen met een meditatieve instelling worden gedaan, hebben ze een weldadig effect op lichaam en geest."
AANMELDEN / CONTACT