Weekretraites

woensdag, 5 juli, 2023 --- zondag, 9 juli, 2023
Veluwe
Eenvoud in de natuur, een vipassana-retraite in spirituele vriendschap

Als spirituele vrienden (kalyana mitta’s), komen we samen in stilte. Mediterend brengen we tijd door in de natuur. De natuur zelf is een belangrijke spirituele vriend; vele leringen van de Boeddha moedigen ons aan om de natuur te zien als een bron van inspiratie voor onze beoefening.
Het in eenvoud verblijven in de natuur helpt ons afstand te doen van onze verlangens, gehechtheden en...

Begeleiding: Riët Aarsse en Marjolein Janssen
Contact: retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl
vrijdag, 21 juli, 2023 --- dinsdag, 25 juli, 2023
Cadzand
Insight Dialogue retraite

Omgaan met het onverwachte is misschien wel onze grootste uitdaging in het leven.
Dingen in ons leven gaan vaak net niet zoals we willen of we worden geconfronteerd met veranderingen waar we niet op zitten te wachten. De wereld van nu geeft ons talloze voorbeelden hiervan. Hoe kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden?

Begeleiding: Bart van Melik en Riët Aarsse
Contact: info@inzichtmeditatieantwerpen.be
zaterdag, 5 augustus, 2023 --- vrijdag, 11 augustus, 2023
Tilburg
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt...

Begeleiding: Doshin Houtman
Contact: info@inzichtenbevrijding.nl
vrijdag, 11 augustus, 2023 --- woensdag, 16 augustus, 2023
Naarden
Vipassana retraite

Een Engelstalige retraite die de wereld van de Satipatthana Sutta verkent - de rede van de Boeddha over het vestigen van de aandacht - door de complementaire beoefening van inzichtmeditatie en Qigong.

Begeleiding: Jaya Rudgard and River Wolton
Contact: admin@bodhi-college.org
dinsdag, 22 augustus, 2023 --- zondag, 27 augustus, 2023
Ranst (België, nabij Antwerpen. Op 1 uur reisafstand van Breda)
De heilige kunst van het pauzeren

Deze retraite biedt de gelegenheid om stil te staan, te landen in het hier en nu, en te luisteren naar de stroom van het leven. Met milde en open aandacht in stilte pauzeren op een unieke sfeervolle plek geeft ons de gelegenheid opnieuw af te stemmen op wat belangrijk is in ons leven.

Begeleiding: Katleen Janssens en Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: katleen@aora.be
vrijdag, 6 oktober, 2023 --- zondag, 8 oktober, 2023
Exloërveen
De vrijheid van het niet-weten

Meditatie maakt ingetogen, zingen maakt opgetogen, dat geeft saamhorigheid. We oefenen - door improviserend te zingen - de vrijheid te vinden van het niet-weten wat er ten gehore gebracht wil worden. Verder zingen we mantra's om de woorden van de Dhamma te laten resoneren. En we mediteren in stilte.

Begeleiding: Ank Schravendeel (meditatie begeleiding) en Cees Leurs (zang begeleiding)
Contact: nellekeheinkens@kpnmail.nl
zondag, 15 oktober, 2023 --- vrijdag, 20 oktober, 2023
Handel
Vipassana retraite

Milde aandacht betekent de intentie hebben je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. We oefenen met opmerkzaamheid van moment tot moment. We ontwikkelen milde aandacht door ontvankelijk te zijn voor onze ervaringen en deze niet af te wijzen. En om zowel vreugde als ongemak te verwelkomen. We kunnen voorkeur en
weerstand...

Begeleiding: Ria Kea, Chris Grijns
Contact: info@riakea.nl
zaterdag, 21 oktober, 2023 --- donderdag, 26 oktober, 2023
Denekamp
Retraite (5 etmalen)

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven.

Deze...

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@inzichtmeditatie.com
zondag, 12 november, 2023 --- woensdag, 15 november, 2023
Naarden
Erkennen en accepteren van de eindigheid van ons bestaan

Wat vind je van deze woorden? Kan dat? Wil jij dat ook?
Misschien leef je zelf met een ziekte en/of heb je gehoord dat je ongeneeslijk ziek bent? Misschien zijn er dierbaren ziek geworden en/of overleden? Misschien ben je bang voor de dood? Naarmate we meer en meer leren om de eindigheid van ons bestaan te erkennen en te accepteren, is er ruimte om volledig te leven en ons pad naar...

Begeleiding: Nynke Humalda en Sayalay Chandhadikha
Contact: retraites@sanghametta.nl
vrijdag, 8 december, 2023 --- vrijdag, 15 december, 2023
Steyl (L)
Belichaamde aandacht

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend. Het programma...

Begeleiding: Doshin Houtman
Contact: info@inzichtenbevrijding.nl
woensdag, 27 december, 2023 --- zondag, 31 december, 2023
Denekamp
Retraite

De laatste dagen van 2023 nodigen uit om bewust achterom te kijken, het hier en nu te omarmen en zo met helderheid en een warm hart weer verder te gaan.
Van woensdag 27 december – zondag 31 december zal er een vipassana meditatieretraite worden gehouden in het Franciscushuis te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor retraites.

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@inzichtmeditatie.com
zaterdag, 10 februari, 2024 --- donderdag, 15 februari, 2024
Denekamp
Retraite (5 etmalen)

Tijdens deze 5-daagse retraite beoefenen we vipassana (inzicht) meditatie. We verkennen de kwaliteit van ontspanning ter ondersteuning van mindfulness, wijsheid en compassie. Naast een gezonde toewijding blijkt ook ontspanning vruchtbaar te zijn op het meditatiepad. Zo kunnen we leren rusten in het moment en vanuit niet-doen aanwezig zijn en openen voor de ervaring. Als human doings raken we...

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@inzichtmeditatie.com