Weekretraites

donderdag, 25 april, 2019 --- woensdag, 1 mei, 2019
Naarden

Metta retraite

De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zal Eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.
Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Ven. Viranani
vrijdag, 26 april, 2019 --- donderdag, 2 mei, 2019
Zenderen

Stilteretraite

This retreat will draw on the classical teachings of the Buddha found in the Satipattahana Sutta that describes the four ways of establishing mindfulness and the liberating insight to be found within those foundations. In this teaching the Buddha describes a pathway available to all that leads directly to the end of distress and the liberation of the heart. We will include a daily session of metta, cultivation of boundless friendliness. The retreat is held in silence with daily dhamma talks and instructions as well as group meetings.

Christina Feldman en Chris Cullen
donderdag, 2 mei, 2019 --- donderdag, 9 mei, 2019
Naarden

Vipassana

Vriendelijk zijn met wat er is: Vipassana meditatie
Metta en inzichtmeditatie hebben verschillende doelen maar ze zijn immens ondersteunend naar elkaar. Wanneer inzichtmeditatie een fundament heeft van vriendelijkheid en openheid dan zijn we tot de grootste diepte in staat om onszelf, elkaar en de diepste waarheid over alles wat er is, te begrijpen. In deze retraite zal eerw. Virañani de inzicht beoefening van de Birmese Mahasi traditie met ons delen op een manier die gegrondvest is en ondersteund wordt door de ‘openhartigheid’ van Metta (liefdevolle vriendelijkheid). Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
Eerw. Virañani weet heel goed de verbinding en de overstap te maken tussen Metta en Vipassana, waardoor de retraite als geheel een aanrader is. Wil je het geheel doen dan moet je je voor twee retraites inschrijven.
Eerw. Virañani geeft met veel enthousiasme les en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven.

Eerw. Viranani
maandag, 6 mei, 2019 --- maandag, 13 mei, 2019
Saint Gauderic

Onder leiding van Robert Bridgeman en Dingeman Boot

De retraite is voor iedereen die zich in stilte wil verdiepen en verbinden met zichzelf. Voor iedereen die de verbinding tussen lichaam en geest wil verruimen. Ervaring met mindfulness en/of vipassana is handig, maar geen vereiste. Het is belangrijk dat je bereid bent lange tijd in stilte door te brengen, zonder dat je contact hebt of maakt met anderen. Enthousiasme, welwillendheid en nieuwsgierigheid zijn sleutelwoorden. Als je twijfelt of deze 8-daagse iets voor jou is, voel je vrij contact op te nemen.

Wat zit er bij de prijs in en wat niet?

Bij retraites die door onszelf gegeven worden zit standaard het volgende:
7 overnachtingen op Terra Nova
ontbijt, lunch, diner (vegetarisch)
water, sap, thee, koffie
fruit
yogamatjes, meditatiekussens, dekens
lakenpakket
2 handdoeken

Exclusief:
- vliegticket**. Er zijn veel verschillende opties om met het vliegtuig naar Frankrijk te komen. Er liggen diverse vliegvelden in de buurt. We helpen je graag in het advies van de meest ideale vluchttijden. De locatie is na 17.00 uur beschikbaar op de dag van aankomst
- transfer vanaf Toulouse naar Terra Nova en terug (€ 70,- p.p.)
- toeslag 1 persoonskamer € 100,- (indien beschikbaar)
- reisverzekering
- annuleringsverzekering
- een donatie voor meditatietrainer Dingeman Boot (op basis van DANA). Is geen plicht, komt wel veel voor bij retraites zoals deze.

**Geadviseerde vluchten: AMS-TLS (Toulouse-Blagnac), heen (6 mei) vertrektijd 14.15 uur en retourvlucht (13 mei): TLS-AMS vertrektijd 17:00 uur.

Dingeman Boot en Robert Bridgeman
donderdag, 9 mei, 2019 --- woensdag, 15 mei, 2019
Naarden

Vipassana

Ouder worden.
“Naarmate we blinder en dover worden kunnen we meer ‘oog krijgen’ voor de werkelijkheid” zegt ds. J.J. Suurmond. Meer oog krijgen voor de werkelijkheid. Wie wil dat niet? Begrijpen wat er werkelijk aan de hand is? Met je zelf en met de ander. Of je nu met de rollator loopt of surfend aankomt vliegen maakt niet uit. Aftakeling is een goede leerschool..

Ouder worden slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op onze eigen maat. Onze uitdaging is leren omgaan met de voortdurende verandering die we tegen komen, in lichaam en geest.
Bonus:
De vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijding en overgave.
We gaan ervoor in de retraite over ouder worden.

Vanuit stilte als basis werken we met:
- Chineng-chicong oefeningen
- zit-en loopmeditatie.
- mogelijkheid om deel te nemen aan insight dialogue
- gelegenheid voor een individueel gesprek met de begeleiding,

’s Morgens is er een korte instructie over de meditatie en ’s avonds een dhammatalk. De dag wordt afgesloten met metta meditatie.

Jotika Hermsen, Peter Baert en Inez Roelofs
dinsdag, 28 mei, 2019 --- zondag, 2 juni, 2019
Handel

Milde aandacht

Milde aandacht is aandacht met de bereidheid je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. Milde aandacht betekent een niet-afwijzende aandachtigheid. We ontwikkelen milde aandacht door te oefenen vanuit een innerlijke houding van ontvankelijk zijn en van welwillendheid. Daardoor kunnen we zicht krijgen op de onderliggende reactiepatronen van onze geconditioneerde hart-geest, ons wezen; we kunnen voorkeur en weerstand opmerken, maar ook of er sprake is van `absent minded` zijn. We leren meer in contact te zijn met de natuurlijke aard van ons wezen en leren ons te verzoenen met de veranderlijkheid en oncontroleerbaarheid van het leven. Vanuit deze groeiende inzichten ontwikkelen we gaandeweg compassie, innerlijke vrede en gelijkmoedigheid.

In de retraite beoefenen we zit- en de loopmeditatie.We beginnen elke dag met yoga/mindful bewegen. Er zijn korte perioden van informele meditatie. Iedere dag zijn er meditatie instructies met een begeleide meditatie. s ’Avonds is er een dhammalezing. Ter ondersteuning van het meditatieproces zijn er individuele- en groepsinterviews.
Van deelnemers wordt gevraagd dat ze het totale programma volgen, in overleg met de begeleiders kan daar soms van af geweken worden. Het dagelijkse programma begint `s morgens om 6.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

VOOR WIE: De retraite is geschikt voor mediterenden die hun meditatiebeoefening willen verdiepen. Deelnemers worden voorondersteld bekend te zijn met vipassana meditatie. Ook degenen die een opleiding tot mindfulness trainer volgen of mindfulness beoefenen zijn van harte welkom.

Ria Kea en Riët Aarsse
zaterdag, 8 juni, 2019 --- vrijdag, 14 juni, 2019
Cadzand (Zeeland)

7-daagse internationale retraite Cadzand

Vergeef jezelf
Voor alle vergissingen in het verleden
Hou niet vast aan gevoelens van schuld of spijt
Zodat de wonden kunnen helen

Accepteer jezelf zoals je bent
En accepteer anderen zoals ze zijn
Zonder een vooropgesteld idee
Over hoe jij of zij zouden moeten zijn

Godwin Samararatne

In samenwerking met het verblijfcentrum Cadzandië organiseert Ehipassiko een retraite met Upul Gamage en Paul Van hooydonck.
Upul en Paul kennen elkaar meer dan 20 jaar en zijn beiden studenten van Godwin Samararatne (Sri Lanka). Ze dragen deze retraite samen op aan hun leraar.

Upul Nishantha Gamage (1964) is de huidige residentiële meditatieleraar van het 'Nilambe Buddhist Meditation Center' in Sri Lanka. Hij is een spirituele gids voor duizenden mensen van over de hele wereld die in Nilambe komen mediteren. Zijn meditatie-beoefening startte op 13-jarige leeftijd. Op jeugdige leeftijd richtte hij de jongerenwerking op van een boeddhistische tempel, vlakbij zijn ouderlijke woning. Hij gaf les aan de lokale kinderen in de zgn. 'Sunday Dhamma-school'. Zijn ouderlijk huis ligt op dezelfde weg als Nilambe (Galaha Road). Heel snel vond hij de weg naar het centrum. Godwin Samararatne, de eerste meditatieleraar van Nilambe was zijn lichtend voorbeeld. Hij koos voor een leven van eenvoud en spirituele beoefening, ging in Nilambe wonen en werd Godwins assistent.
In 1995 leerden Upul en Paul elkaar kennen.
Na het overlijden van Godwin in 2000 volgde Upul hem op.
Upul verzorgt meditatieprogramma's in gevangenissen, scholen, kloosters en bij mensen thuis.
Hij begeleidt retraites in Hong Kong, Zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje en nu voor de derde keer in België/Nederland. Upul ziet de beoefening van meditatie als een manier om onszelf te helpen, onszelf beter te begrijpen en als een middel tot bewustwording door het groeien in opmerkzaamheid van onze dagelijkse bezigheden. Upul spreekt tot het hart, niet tot het verstand. Zijn Dhamma-onderricht is eenvoudig, direkt en praktisch. 'Meditatie moet ons leiden naar een meer vreugdevol bestaan' zegt hij, 'anders stop je er beter mee'. Upul spreekt zeer eenvoudig en goed verstaanbaar Engels. Hij praat langzaam. Hij is een man van weinig woorden. Net als zijn voorganger Godwin belichaamt hij de stilte. Hij ademt stilte. Hij IS stilte. Omdat zijn geest grotendeels vrij is van concepten zijn de stiltes tussen de woorden belangrijker dan de inhoud van wat hij zegt. Ze voeren je regelrecht naar de stilte in je eigen hart.

Programma: afwisselend loopmeditatie, zitmeditatie. Er is mindful yoga, chanting, Dhamma-talks, en Q&A en metta bhavana (vriendelijkheidsmeditatie). In de ochtend, een aantal keer een strandwandeling mogelijk.

​Vertaling
Paul zal de Dhamma-talks van Upul samenvattend vertalen naar het Nederlands indien gewenst.

Accommodatie
We hebben gekozen voor het verblijfcentrum Cadzandië in Cadzand (NL), een voormalig Tibetaans Boeddhistisch instituut, zeer rustig gelegen op een stevige boogscheut van de zee (+/- 30 min. stappen). Als voormalig asielcentrum werd het sinds 2005 opgeknapt en met veel liefde uitgebouwd door een aantal vrijwilligers. Zie www.cadzandie.be

Er zijn 1 persoons en 2 persoonskamers met enkele bedden en gedeeld sanitair. Bij de inschrijving kan je je keuze opgeven. Er is beddengoed voorzien; slopen en lakens brengen we zelf mee of kunnen gehuurd worden. Na ons verblijf laten we de kamers proper achter.
Er wordt voor ons gekookt. De maaltijden zijn vegetarisch en 95% biologisch en het eten gebeurt gezamenlijk en in stilte. Nadien ruimen we zelf af en helpen eventueel mee met de afwas.
Tijdens ons verblijf wordt er van ons verwacht karma yoga te beoefenen wat neerkomt op helpen in het centrum met datgene wat zij voor ons in petto hebben.
Er is thee beschikbaar in elke unit.
Meditatiemateriaal is beschikbaar (kussens, stoelen, bankjes).
Yogamatjes zijn aanwezig maar niets weerhoudt je om je eigen, vertrouwde matje mee te brengen.

Upul Gamage en Paul Van hooydonck
vrijdag, 21 juni, 2019 --- maandag, 24 juni, 2019
Doorn

Insight meditation retreat

In Asian languages the word for heart and mind are the same, signifying that on a path of awakening, we cannot separate seeing truth from realizing unconditional love. This retreat will explore the interweaving practices of mindfulness, compassion and forgiveness that heal our hearts and reveal the shining essence of what we are.
It will be a retreat within the Vipassana tradition and will contain: Silent meditation, guided meditations, dharma talks, yoga, movements, silent walks in nature (depending on weather). During the retreat we will practice noble silence. There will be moments that we can speak.
In addition to formal practice the retreat will include several interpersonal meditations, and time for questions and sharing. This program brings mindfulness, radical acceptance, and compassion to the fears and challenges that arise in your life, so you can heal and awaken your naturally wise heart.

Tara Brach en Jonathan Foust
vrijdag, 28 juni, 2019 --- dinsdag, 2 juli, 2019
Loenen

INSIGHT DIALOGUE retraite

De Boeddha suggereert dat we ware vrijheid ervaren als we ons niet identificeren met ervaringen, maar ervaring zien als ervaring. Ware vrijheid is van niemand. Het is simpelweg.

Tijdens deze 5-daagse Insight Dialogue retraite zullen we stilstaan bij hoe vrijheid ervaren kan worden: wat ondersteunt en wat verhindert het ervaren van balans in het leven? Intuïtieve antwoorden op deze vragen ontstaan heel natuurlijk als we vriendelijke aandacht beoefenen.

Insight Dialogue is een formele boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog. Verankerd in inzichtsmeditatie, biedt Insight Dialogue ons de unieke mogelijkheid om samen te ontwaken. De Boeddha spoort ons aan om het heldere licht van vriendelijke aandacht te laten schijnen op al onze ervaringen; ook als we spreken, luisteren en samen zijn met andere mensen.

De retraite is open voor iedereen en ervaring met meditatie is niet nodig! Ons dagelijks schema zal bestaan uit individuele zit- en loopmeditatie, Insight Dialogue meditatie, Dhamma lezingen en groepsgesprekken met de leraar. Er zal veel ruimte zijn voor buiten zijn in de natuur. Stilte buiten de interactieve sessies is een integraal onderdeel van deze retraite.

Bart van Melik
maandag, 8 juli, 2019 --- vrijdag, 12 juli, 2019
Loenen

Insight Meditation Retreat

In this retreat, we will train our ability to bear witness to our personal and social pains and will immerse ourselves in timeless teachings to incline our heart-minds towards appreciating the joy of living. By taking refuge in the heart of kind awareness we will slow down so we can really listen to the truths of the present moment and find peace in our own awakened heart.
With the help and cultivation of our natural and relaxed awareness, we can become intimate with what it is to be human. We will explore the heart of the Buddha's teaching: suffering and its causes and freedom and its causes.

DaRa Williams and Bart van Melik
zaterdag, 13 juli, 2019 --- donderdag, 18 juli, 2019
Handel

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Van zaterdag 13 juli tot en met donderdag 18 juli 2019 zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden te Handel. We maken gebruik van het oude klooster, een prachtige, meditatieve plek in Noord-Brabant. Zeer geschikt voor retraites.

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn. Deelnemers worden uitgenodigd om op een open, natuurlijke en ontspannen manier te kijken naar alles wat is. Deze inclusieve houding zorgt ervoor dat ervaringen niet worden afgewezen of veranderd hoeven worden, maar dat er een bereidheid is om met interesse en nieuwsgierigheid te kijken. Het druppelgewijs ontwikkelen van gewaarzijn ondersteunt op deze manier inzicht of wijsheid, een dieper besef van de dingen zoals ze zijn.

Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en na de maaltijden kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken. ’s Avonds is er een Dhamma-lezing.

Voor deze retraite geldt dat er in de middag een periode zal zijn waarbij deelnemers zelf hun eigen schema van zit- en loopmeditaties indelen en daarmee hun eigen ritme verkennen. Dit versterkt de continuïteit van het gewaarzijn en het vertrouwen in de eigen oefening. Voor meer info hierover: http://www.vipassana-meditatie.nu/2017/11/19/anarchistische-meditatie-jo...

De retraite wordt begeleid door Joost van den Heuvel Rijnders en Wibo Koole zal daarbij assisteren.

Degenen die een opleiding tot mindfulness trainer volgen zijn van harte welkom en kunnen deze retraite gebruiken voor de certificering.

Joost van den Heuvel Rijnders en Wibo Koole (assistent)
zondag, 21 juli, 2019 --- vrijdag, 26 juli, 2019
Naarden

Metta, karuna, mudita en upekkha

In deze retraite zullen we verblijven binnen het kader van de vier Brahmavihara's: Metta - welwillende goedheid, Karuna - mededogen, Mudita - medevreugde en Upekkha - gelijkmoedigheid. We zullen het accent leggen op deze hartskwaliteiten op basis van vriendschap.

Via stilte, chanting, het reciteren van sutta's en andere teksten, loop- en zitmeditatie, alleen en samen zijn, zullen we deze kwaliteiten voeden.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite "meditatie in dialoog" beoefenen. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het "mediteren in interactie met anderen" als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld!

Jotika Hermsen, Peter Baert en Nynke Humalda
zondag, 21 juli, 2019 --- vrijdag, 26 juli, 2019
Naarden

Metta, karuna, mudita en upekkha

In deze retraite zullen we verblijven binnen het kader van de vier Brahmavihara's: Metta - welwillende goedheid, Karuna - mededogen, Mudita - medevreugde en Upekkha - gelijkmoedigheid. We zullen het accent leggen op deze hartskwaliteiten op basis van vriendschap.

Via stilte, chanting, het reciteren van sutta's en andere teksten, loop- en zitmeditatie, alleen en samen zijn, zullen we deze kwaliteiten voeden.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite "meditatie in dialoog" beoefenen. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het "mediteren in interactie met anderen" als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld!

Jotika Hermsen, Peter Baert en Nynke Humalda
zaterdag, 3 augustus, 2019 --- vrijdag, 9 augustus, 2019
Tilburg

Vipassana weekretraite

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling. Het thema voor de retraite wordt kort te voren bepaald.

Doshin Houtman
zondag, 11 augustus, 2019 --- zondag, 18 augustus, 2019
Terschelling

Vipassana meditatie retraite 11 t/m zondag 18 augustus 2019

In deze retraite die gehouden wordt in de Volkshogeschool midden in de prachtige natuur op Terschelling stellen we ons, als onderdeel hiervan, open voor de natuur en gebruiken die als spiegel en leraar. Na de eerste zitmeditatie ’s morgens gaan we naar de zee, het strand, de vogels, de wind en de ruimte en laten we ons inspireren om te komen tot wie we werkelijk zijn. Een deel van de middag is bedoeld om individueel de natuur in te gaan en zo tot een intiem contact te komen met die natuur en zo met jezelf.

Dingeman Boot

Pagina's