Erkennen en accepteren van de eindigheid van ons bestaan
Wat vind je van deze woorden? Kan dat? Wil jij dat ook?
Misschien leef je zelf met een ziekte en/of heb je gehoord dat je ongeneeslijk ziek bent? Misschien zijn er dierbaren ziek geworden en/of overleden? Misschien ben je bang voor de dood? Naarmate we meer en meer leren om de eindigheid van ons bestaan te erkennen en te accepteren, is er ruimte om volledig te leven en ons pad naar verlichting te vinden.
Dit is een grote waarheid die we graag met jou onderzoeken.
Begeleider(s):
Nynke Humalda en Sayalay Chandhadikha
Taal:
Nederlands
Kosten:
Op Dana basis
Aanvang:
zondag, 12 november, 2023
Starttijd:
16.00 uur
Eind:
woensdag, 15 november, 2023
Eindtijd:
13.00 uur
Gebouw:
Internationaal Theosofisch Centrum
Adres:
Meentweg 9
Postcode:
1411 GT Naarden
Plaats:
Naarden
Website:
Meer informatie
Contact:
Rohini Lihiniya
Telefoon:
06 41365516
Organisatie:
Sangha Metta
E-mailadres:
Website:
Deze retraite wordt begeleid door:
Nynke Humalda
Nynke Humalda mediteert sinds 1988, eerst bij Mettavihari, Frits Koster en Jotika Hermsen. Zij is in 2016 benoemd tot leraar. Haar eigen leraren zijn, naast Jotika Hermsen, ook Bhante Sujiva, Henk van Voorst, Bart van Melik en Gregory Kramer. Ze heeft een achtergrond in tekentherapie, is initiatiefnemer van de retraite Leven, Dood en Bevrijding en begeleidt mensen op individuele basis aan de hand van het thema Leven en Sterven.
Nynke heeft het vertrouwen dat iedereen kan groeien door met liefdevolle aandacht het eigen proces van denken, voelen en ervaren te volgen. Ook mensen met een stempel, zoals kanker, depressie enz. Nynke verbindt in haar manier van begeleiden rationaliteit met intuïtie. In sommige retraites past zij Insight Dialogue toe. Zij ziet de kracht van het samen ontwaken in dialoog, waardoor de brug naar het dagelijks leven gemakkelijk is te maken. Na haar studie aan de Sociale Academie had Nynke diverse functies in het maatschappelijk werk. Onder meer bij volwasseneneducatie en FIOM (hulpverlening bij ongewenste zwangerschap, seksueel geweld, adoptie).
Deelnemers aan retraites ervaren Nynke als betrokken, precies, serieus en eerlijk. Zij weet in de overdracht herkenbare koppelingen te maken tussen de boeddhistische leer en het dagelijks leven. Nynke schuwt het niet om haar eigen kwetsbaarheid onderdeel te maken van haar manier van lesgeven.

Sayalay Chandhadikha
Sayalay Chandadhika werd in 1982 geboren in Kyaukme, Shan State, Myanmar. Haar vader was een overheidsfunctionaris in de landbouw en haar moeder was een schoolhoofd. Ze studeerde Engelse literatuur aan de Mandalay University. Hier ontmoette ze de Pa-Auk Mandalay-tak en raakte erg geïnteresseerd in meditatie. In 2008 werd ze in Mandalay gewijd als een sayalay, met U Kesara als haar leermeester . Daar vertaalde ze dhamma-lezingen, meditatie-instructies en Q&A’s voor de buitenlandse studenten. In drie jaar voltooide ze de meditatiecursus Pa Auk. In 2010 deed ze de intensieve retraite van zes maanden onder leiding van de meest eerbiedwaardige Pa Auk Sayadaw in Mawlamyine. Daarna werd ze door Pa Auk naar Taiwan gestuurd om te helpen bij het opzetten van een Pa Auk-afdeling aan het Taiwandipa Theravada Buddhist College. In negen maanden tijd begon ze met het onderwijzen en vertalen van de Dhamma in het Chinees. In 2016 behaalde ze een B.A. in het boeddhisme aan de Sitagu Buddhist Academy in Sagaing. Daarna werd ze uitgenodigd om les te geven in het Myanmar Institute for Religious Studies in Yangon, dat wordt gerund door de lokale katholieke gemeenschap. Hier nam ze deel aan interreligieuze dialoogactiviteiten, waarbij ze de leer van de Boeddha vertegenwoordigde. In 2017 werd ze, op aanbeveling van Ierse nonnen die in Mandalay hadden gemediteerd, door de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog uitgenodigd om deel te nemen aan het Interreligieuze Leer- en Uitwisselingsprogramma in Vaticaanstad. Ze studeerde ook theologie en hedendaagse islam aan de pauselijke universiteiten terwijl ze in Rome was. Aan het einde van het programma werd ze vereerd met een korte persoonlijke ontmoeting met de heilige vader, paus Franciscus. Sayalay werkte de afgelopen jaren in Duitsland.