SIM-Vipassanaretraite

Ontwikkelen van milde aandacht
Meditatie betekent aandachtig zijn, weten wat je ervaart zonder die ervaring te veranderen. Het betekent ook de bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, en ontvankelijk en mild te zijn. Je krijgt zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, of er voorkeur is, of weerstand, of 'absent mind'. En zo kom je in contact met het proces van de aard van ervaringen, die opkomen en weer gaan. Gaandeweg ontwikkel je mildheid, inzicht, compassie en wijsheid.
Begeleider(s): 
Ria Kea en Chris Grijns
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€397, éénpersoonskamers.
Aanvang: 
zondag, 11 oktober, 2020
Starttijd: 
15:30 uur, inloop vanaf 15 uur.
Eind: 
vrijdag, 16 oktober, 2020
Eindtijd: 
14:00 uur.
Gebouw: 
De Glind
Adres: 
Postweg 65
Postcode: 
3794 MK
Plaats: 
De Glind (bij Amersfoort)

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Ria Kea
Telefoon: 
06 136 54 059
Emailadres: 
We mediteren gezamenlijk in stilte. Het dagritme bestaat uit yoga, periodes van loop- en zitmeditatie en informele meditatie. De begeleiding zal bestaan uit begeleide loop-, zit- en metta (vriendelijkheids-)meditaties, een individueel of een groepsgesprek, en dhamma lezingen. Dit is een SIM-retraite, begeleid door Ria Kea en Chris Grijns. Zij maken deel uit van het collectief Vipassana Nu (www.vipassana.nu). Voor aanmelding kun je bij Ria een aanmeldingsformulier opvragen en ingevuld sturen naar info@riakea.nl. Zij verzorgt de inschrijvingen.
Deze retraite wordt begeleid door:
Ria Kea
Ik heb gewerkt als wijkverpleegkundige (1969-1990) en terminale zorg was een van de specialisaties. Van 1992 tot 2017 (na een vijfjarige opleiding) werkte ik als psychosynthese-therapeute. Tijdens deze opleiding onderging ik vier jaar individuele therapie en groepstherapie ( 2jaar). Zorgzame aandacht, luisteren, empathie, overdracht en tegenoverdracht en werken met subpersoonlijkheden zijn o.a. kwaliteiten die ik ontwikkelde. Ik ben in aanraking gekomen met shambala-meditatie in 1998 en kreeg onderricht van Han de Wit. Na een jaar ontmoette ik Jotika Hermsen en werd geïnspireerd door de vipassana- meditatie. Ik volgde vipassana meditatieonderricht bij Aziatische leraren : Eerwaarde U Kundela, Vivekananda, Suyiva e.a. Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid en compassie en vrij-zijn. Ik las vele boeken, maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Het toepassen van de meditatie in het dagelijks leven leerde ik vooral door het volgen van een achtweekse MBSR-cursus en compassietraining ( Frits Koster en Erik vd Brink). Ik volgde lange retraites (zes weken) bij Amerikaanse leraren (Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong en Sky Dawson en begon in 2008 met lesgeven van de dhamma in Haarlem en Amsterdam. Van Frits Koster en Ank Schravendeel leerde ik Milde Aandacht toe te passen als medicijn tegen hardvochtigheid die ik bij mezelf en anderen waarnam en leerde vanuit vriendelijkheid opmerkzaam te zijn. Ik leerde vipassana- en mettameditatie te integreren in het lesgeven en in het dagelijks leven door Charles Genoud en Patricia Genoud ( Zwitserse leraren). De metta meditatie ervaar ik als voeding voor de vipassana-meditatie en andersom. Ik heb bij Susan Chapman en Gregory Kramer korte retraites gevolgd. Van hen heb ik geleerd om opmerkzaam-zijn toe te passen bij het spreken ( mindfull speech). Bij Jotika Hermsen, Frits Koster, Dingeman Boot en Ank Schravendeel liep ik stage voor het begeleiden van retraites. Ik begeleid vele jaren retraites samen met o.a. Ank Schravendeel, Marij Geurts, Chris Grijns, Joost van den Heuvel-Rijnders en begeleid wekelijks een doorgaande meditatiegroep in Amsterdam (de Pijp).
Chris Grijns
Chris Grijns beoefent vipassana-meditatie sinds 1990 bij Christina Feldman, Jotika Hermsen, Frits Koster, Carol Wilson en bij Patricia en Charles Genoud. Zij volgde retraites in Thailand en Birma. Zij is door Frits Koster en Erik van den Brink opgeleid als compassietrainer. Chris heeft een eigen praktijk als mindfulnesstrainer en begeleidt beginnende mediterenden. Zie ook haar website www.mindfulwerken.nl.
Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”