Vipassana 10-daagse

Vertrouwd raken met de innerlijke natuur

Mediteren is met aandacht kijken naar de stroom van fysieke en mentale ervaringen Zo ontstaat inzicht in de natuur van het menszijn. Dit zorgt ervoor dat we vertrouwd raken met de aard van de ervaring en kunnen meebewegen met de manier waarop het leven zich ontvouwt en innerlijke vrede en vreugde ervaren met wat is.

Begeleider(s): 
Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

Kosten voor verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair: 775 euro.
Begeleiding is op basis van een donatie (dana). Voor aanvang wordt er nog een mail gestuurd met informatie over dana.

Aanvang: 
woensdag, 5 juli, 2023
Starttijd: 
16.00
Eind: 
zaterdag, 15 juli, 2023
Eindtijd: 
14.00
Plaats: 
Winterberg (Duitsland)

Meer informatie

Contact: 
Joost van den Heuvel Rijnders
Organisatie: 
Joost en Mirjam

In de retraite oefenen we in een receptief gewaarzijn (mindfulness), met een milde en open blik ontvankelijk leren kijken naar wat zich voordoet. We volgen een schema met (begeleide) zit - en loopmeditaties. Verder bestaat het programma uit dhamma-instructies, dhammavoordrachten, persoonlijke gesprekken en eenvoudige bewegingsoefeningen met aandacht. Er is een mogelijkheid te mediteren in de natuur en na de maaltijden te wandelen. De natuur nodigt nog verder uit te ontspannen en te verstillen. Bovendien kan zo het besef groeien deel uit te maken van een groter geheel.

We strijken tien dagen neer in Savita, een prachtige meditatieplek gelegen in het groene en heuvelachtige Winterberg. Een omgeving waar de verstilling direct voelbaar is op het moment van aankomen.

Over Savita het volgende gedicht

De nacht verdwijnt
Het morgenlicht verschijnt
Een vogel begint schuchter aan zijn morgenlied
Al snel volgt de rest in het hele gebied
Tot een kakafonie van vogelzang
Dan volgt een kraai, zelfs die is niet bang
Om zijn weerbarstige roep te laten horen
Zelfs zijn roestig geluid kan mij nu bekoren
Je voelt je geborgen
Bij Savita in de morgen

Savita ligt op twee uur reisafstand van Enschede/Nijmegen. Deelnemers worden aangemoedigd samen te reizen en kosten te delen. Vooraf maken we een carpoollijst en we gaan er vanuit dat het mogelijk is om voor alle deelnemers een plek te regelen. Het is ook mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Je wordt dan opgehaald van het station in Winterberg.

Deze retraite is ook geschikt voor mindfulness trainers voor certificering.

Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je bevestiging via de mail.
Je schrijft in via dit aanmeldingsformulier:

https://forms.gle/CzsUuj16MRNukQww6

Deze retraite wordt begeleid door:
Mirjam Schild
Mirjam Schild beoefent sinds begin jaren 2000 vipassana-meditatie. Ze heeft in binnen- en buitenland onder verschillende leraren geoefend en retraites bijgewoond. Als psychotherapeut, mindfulness- en compassietrainer en meditatiebegeleider staat bij haar het verlichten van het lijden altijd voorop. Haar stijl van begeleiden kenmerkt zich door zachtheid, humor, grote mate van nieuwsgierigheid en zorg voor de aanwezige yogi's. Samen met Joost van den Heuvel Rijnders begeleidt ze regelmatig weekend-retraites. www.vipassana-meditatie.nu.
Joost van den Heuvel Rijnders
Joost beoefent sinds 1995 vipassana (inzicht) meditatie. Hij verbleef meer dan drie jaar in meditatiekloosters in Birma en Nepal. Hij is auteur van ‘Terug naar de markt’ en co-auteur van ‘Terug naar het hart’. Beide boeken gaan over het integreren van meditatie en het boeddhisme in het dagelijks leven. Joost is mede-oprichter van het online meditatieplatform 30NOW. Meer info over Joost: www.joost-meditatie.nl