Stadsretraite tussen Kerst en Oud en Nieuw

Mettameditatie

Tussen Kerst en Oud en Nieuw bieden we de mogelijkheid om overdag van 10 tot 16 uur te mediteren. In dit feest van stilte gaan we meditatie op liefdevolle vriendelijkheid (mettameditatie) beoefenen.

Leraren: 
Ank Schravendeel en Riët Aarsse
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€110,- / €90,-, exclusief dana (vrijwillige bijdrage) voor de begeleiders
Aanvang: 
vrijdag, 27 december, 2019
Starttijd: 
Dagelijks van 10 tot 16 uur
Eind: 
maandag, 30 december, 2019
Gebouw: 
Vipassana-meditatiecentrum Groningen
Adres: 
Kamerlingh Onnesstraat 71
Postcode: 
9727 HG
Plaats: 
Groningen

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
C. Hengeveld
Telefoon: 
06 – 44 14 38 28

Dit is een stadsretraite, zonder overnachtingen in het meditatiecentrum.
Er zullen een aantal begeleide contemplaties zijn die de metta ondersteunen en die grond vormen voor ‘kindfulness’ in je dagelijks leven. Een heldere, vriendelijke geest die ons helpt het oude jaar af te ronden en het nieuwe jaar fris te beginnen. Vrede in je zelf brengt vrede in de wereld.
Voor een warme lunch wordt gezorgd.

Deze cursus wordt geleid door:
Ank Schravendeel

Ank Schravendeel beoefent vipassanameditatie sinds 1988. Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in mettameditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die vipassana- en mettameditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Meer info: https://ankschravendeel.nl/

Riët Aarsse

Riët begeleidt meditatie (vipassana en metta), korte retraites en cursussen sinds 2012. Ze mediteerde intensief o.a. bij Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, Nepal en bij Sayadaw U Jatila van het Mahasi Yeikhta meditatiecentrum in Yangon, Myanmar. Gecombineerde metta- en vipassana-retraites volgde ze in de VS bij Tara Brach e.a. en in Myanmar bij Ayya Viranani e.a.. Bij Upul Gamage in Sri Lanka volgde ze een methode die onspannen gewaarzijn in het dagelijks leven stimuleert.

Riët bestudeert de dhamma bij westerse en oorsterse leraren en boeddhistische psychologie (abhidhamma) vooral bij eerwaarde Sayadaw dr. U Nandamala. Hij is een inspiratiebron van compassie en wijsheid voor haar, en ze redigeert teksten van lezingen en cursussen voor hem. In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue (ID). De kracht van ID maakte indruk en ze ervaart het als een waardevolle aanvulling op stiltemeditatie. Ze maakt deel uit van de ‘teacher development groep’ van Metta Programs.

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. Zij is gegrepen door de wijsheid van de dhamma, de leer van de Boeddha, en geïnspireerd door de positieve veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen.
Riët is initiator van een nieuwe sangha in Amsterdam (www.amsterdaminzichtmeditatie.nl).