Retraites en activiteiten

zondag, 24 februari, 2019 --- zondag, 3 maart, 2019
Havelte

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is milde aandacht. De bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, ontvankelijk te zijn en mild. Daarmee krijg je meer zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, om voorkeur te hebben, of weerstand, of “absent minded” te zijn. En zo kom je in contact met de eigen aard van ervaringen, met wat opkomt en weer gaat.
Er wordt gezamenlijk gemediteerd, met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van informele meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken en dhammatalks( lezingen).

Ank Schravendeel en Ria Kea
zondag, 24 februari, 2019 --- zondag, 24 februari, 2019
Tilburg

Meditatiedag afgewisseld met lichte yoga-oefeningen waarin beoefening van vriendelijkheid voor onszelf centraal staat.

Hartelijkheid voor onszelf:
“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” (Pipi Langkous)

Zijn we bereid te onderzoeken of, dat wat we als “vriendelijkheid voor onszelf” benoemen, in werkelijkheid ook zo is?
Hoe zijn we soms hardvochtig, wat verkleint of vergroot onze wereld, wanneer zeggen we ja of juist nee?

Een uitnodiging om onze houding en intentie tot vriendelijkheid te verfrissen en verder mee te nemen in het dagelijkse leven.
Een liefdevolle houding naar onszelf is de basis.
Een rijke bodem waarop medevreugde, mededogen en gelijkmoedigheid graag wortelen.

De dag zal in stilte plaatsvinden met een dharma talk, mettameditatie en een korte uitwisseling.

We nodigen jullie van harte uit om deel te nemen.

Coby en Ingrid

Ingrid Dassen en Coby van Herk
vrijdag, 1 maart, 2019 --- woensdag, 6 maart, 2019
Joshua Tree CA (USA)

Vipassana werk-retraite

In deze retraite zijn er ‘s morgens, voor de lunch en ’s avonds perioden van formele meditatie. In de ochtend en middag werken we in aandacht aan projecten op het centrum. 'S avonds is er een dharmatoespraak en uitwisseling. Er is ook ruimte voor persoonlijke gesprekken.

Doshin Houtman
vrijdag, 8 maart, 2019 --- vrijdag, 15 maart, 2019
Joshua tree CA (USA)

Vipassana weekretraite

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Doshin Houtman
zondag, 10 maart, 2019 --- zondag, 10 maart, 2019
Amersfoort

Meditatie op het lichaam

Ons lichaam is altijd hier & nu en ook altijd veranderlijk. Het is als een klankbord dat ons de weg wijst naar verdieping en inzicht…

Paul Boersma
vrijdag, 15 maart, 2019 --- zondag, 17 maart, 2019
Denekamp

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en een weekend in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit zit-en loopmeditaties. We oefenen vanuit een ontspannen houding en proberen met interesse en een open mind te kijken naar ervaringen die zich aandienen. Daarnaast doen we lichte lichaamsoefeningen en zal er 's avonds een Dhammatalk worden gehouden.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
vrijdag, 29 maart, 2019 --- zondag, 31 maart, 2019
Velp Grave

Vipassana

Een Vipassana weekend in het mooie klooster te Velp. We beoefenen loop- en zitmeditatie en in de ochtend is er een zachte yoga les. Ook een stiltewandeling is opgenomen in de retraite. Voor het klooster zie: www.avantspirit.nl

Gabrielle Bruhn
zondag, 31 maart, 2019 --- zondag, 31 maart, 2019
Tilburg

Vipassana

Op deze meditatie dag beoefenen we opmerkzaamheid op een natuurlijke en ontspannen manier. Door het open verwelkomen van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties wordt de binnen- en buitenwereld gezien en gekend. Tijdens deze dag beoefenen we zit- en loopmeditatie en verkennen we manieren om de boeddhistische lessen mee te nemen naar het meditatieproces en ons dagelijks leven. Het weekeind is geschikt voor beginners en mensen met meer meditatie (of mindfulness training) ervaring.

Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 31 maart, 2019 --- zondag, 31 maart, 2019
Amsterdam

Meditatiedag in Amsterdam

Mindfulness verwijst naar een meditatietechniek die stamt uit het boeddhisme, zoals dat met name in Zuidoost Azië wordt beoefend. Bij deze meditatietechniek, die ook wel vipassanā- of inzichtmeditatie wordt genoemd, ontwikkelen we opmerkzaamheid: het vermogen erkennend gewaar te zijn van wat zich in het nu in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. Door deze open aandacht kunnen allerlei verwerking- en bewustwordingsprocessen plaatsvinden en kunnen we innerlijke vrijheid ervaren. 

Mildheid - compassie -is het vermogen ons betrokken te voelen bij emotionele en/of fysieke pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens om deze pijn en dit lijden te verlichten en met de bereidheid en de moed hier stappen in te ondernemen. Mildheid is een algemeen menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen.

Mildheid kan ontstaan bij het besef dat het lang niet altijd meevalt om mens te zijn. Gelukkig kunnen we waardevolle krachten zoals mindfulness, compassie en wijsheid cultiveren en ons innerlijk kompas hierop afstellen.

Tijdens de meditatiedag worden geleide oefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van vriendelijkheid en opmerkzaamheid centraal. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ‘interpersoonlijke mindfulness-beoefening’; waarbij in tweetallen specifieke thema’s onderzocht worden middels meditatieve dialoog.

Frits Koster
vrijdag, 5 april, 2019 --- zondag, 7 april, 2019
Huissen

Inzichtmeditatie retraite

"Als je geest net zo stevig wordt
Als een rots en niet meer beeft
In een wereld waar alles beeft,
Zal je geest je grootste vriend zijn
En zal er geen lijden op je pad komen."
Theragatha

Social media, email, krant, tv: er komt er veel nieuws op ons af. Het is niet eenvoudig om wijs om te gaan met de stromen van informatie in een snel veranderende wereld. En ook in onze eigen levens hebben we allemaal te maken veranderingen, met blijde en verdrietige gebeurtenissen.
Hoe kunnen we hier zinvol mee omgaan? Hoewel er in de tijd van de Boeddha natuurlijk geen internet was, zijn de lessen van de Boeddha ook op onze wereld van toepassing. Deze lessen kunnen ons helpen om te zijn met wat er is en contact te maken met onze innerlijke stilte, ook in roerige tijden.

We oefenen een vriendelijk gewaarzijn van wat zich voordoet in ons lichaam en onze geest. We doen dit volgens de eenvoudige, eeuwenoude aanwijzingen van de Boeddha. Inzichtmeditatie leidt naar kalmte en bevrijdende inzichten, ook in onze veranderende snelle wereld.

De retraite verloopt in stilte. Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zitmeditatie, loopmeditatie en informele meditatie. We sluiten elke dag af met vriendelijkheids meditatie. Gedurende de retraite zijn er korte lezingen, momenten van uitwisseling en kunnen vragen worden gesteld. Inzichtmeditatie is voor iedereen.

Riët Aarsse
woensdag, 10 april, 2019 --- zaterdag, 13 april, 2019
Wapserveen

Vipassana meditatie retraite woensdag 10 t/m zaterdag 13 april 2019

In deze stilte retraite is er ook plaats voor het beoefenen van mindfulness yoga en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn.

Dingeman Boot
vrijdag, 12 april, 2019 --- zaterdag, 14 april, 2018
Steyl (L)

Vipassana weekend-retraite

Er is een zen gedichtje dat luidt: zomaar zitten, niets meer doen, de lente komt, het gras groeit vanzelf. In de natuur is veel te leren. Wij zijn vaak zo bezig om iets voor elkaar te krijgen, ook in onze meditatie oefening. Durven we helemaal te gaan rusten in lichaam en geest, en ons open te stellen voor het leven dat zich aandient? Er is zoveel in onszelf en om ons heen om ons over te verwonderen. Vertrouwen we er op dat alleen met aandacht aanwezig zijn genoeg is, en dat dat de sleutel vormt voor bevrijding?
Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling. Daarnaast is er ook mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek

Doshin Houtman
vrijdag, 12 april, 2019 --- zondag, 14 april, 2019
Denekamp

Stilteweekend met aandacht voor het lichaam en geest

Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en te oefenen in yoga en een weekend in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit yoga- en meditatieoefeningen onder begeleiding van twee ervaren yoga- en meditatieleraren.
De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulnessmeditatie. Er zal met name slow flow en yin yoga worden beoefend. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga.

Joost van den Heuvel Rijnders en Marion Werger
donderdag, 25 april, 2019 --- woensdag, 1 mei, 2019
Naarden

Metta retraite

De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zal Eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.
Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Ven. Viranani
vrijdag, 26 april, 2019 --- donderdag, 2 mei, 2019
Zenderen

Stilteretraite

This retreat will draw on the classical teachings of the Buddha found in the Satipattahana Sutta that describes the four ways of establishing mindfulness and the liberating insight to be found within those foundations. In this teaching the Buddha describes a pathway available to all that leads directly to the end of distress and the liberation of the heart. We will include a daily session of metta, cultivation of boundless friendliness. The retreat is held in silence with daily dhamma talks and instructions as well as group meetings.

Christina Feldman en Chris Cullen

Pagina's