Retraites en activiteiten

woensdag, 7 februari, 2024 --- woensdag, 15 mei, 2024
Amsterdam
Keuzevak VU

Het Boeddhistisch Seminarie van de Faculteit Theologie en Religie van de VU biedt dit keuzevak aan als onderdeel van de 1-jarige opleiding Spiritual Care. Deze cursus is open voor gasten, zoals mindfulness trainers en/of beoefenaars van het boeddhisme met grote interesse in de bronnen van de hedendaagse oefening.

Riët Aarsse
dinsdag, 13 februari, 2024 --- dinsdag, 10 december, 2024
Naarden
Gezamenlijk verzen lezen en duiden

Een jaar lang elke maand aandacht voor de Dhammapada tijdens een anderhalf uur durende Zoom sessie op elke tweede dinsdagavond van de maand.

Sayalay Chandadhika en Paul Boersma
vrijdag, 23 februari, 2024 --- zondag, 25 februari, 2024
Belfeld
Een spirituele ontdekkingstocht waarbij de eeuwenoude methodes van hathayoga en vipassanameditatie elkaar ontmoeten

Yoga en vipassana wisselen elkaar in dit weekend af. Daarnaast gaan we samen in stilte wandelen en is er voldoende ruimte op om eigen gelegenheid naar buiten te gaan.

Mari den Hartog en Marianne van lobberegt
zondag, 25 februari, 2024 --- zondag, 25 februari, 2024
Amersfoort
Meditatiedag incl. lunch in de Aandachtsmederij

Vipassana werkt als een vliegwiel; eenmaal op gang wordt het een stuk lichter in stand te houden. Op deze zondagen beoefenen wij loop- en zitmeditatie. Ook zal Paul Boersma de vipassana-techniek en onderwerpen uit de Dhamma verhelderen. Natuurlijk is er ruimte voor vragen en uitwisseling.

Iedereen met ervaring in een stille vorm van meditatie is van harte welkom.
De vegetarische lunch is inclusief.
De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort CS, parkeren op zondag is gratis.

Paul Boersma
zondag, 3 maart, 2024 --- zondag, 3 maart, 2024
Amsterdam
Balans op de mat, evenwicht in het leven

Amsterdam Inzichtmeditatie is blij met de komst van Simin Abravesh naar de zondagmiddagmeditatie. Zij zal de vipassanameditatie begeleiden en een korte dhammatalk geven.

Simin Abravesh
vrijdag, 8 maart, 2024 --- woensdag, 13 maart, 2024
Naarden
The Brahmaviharas as an Insight Practice

The development of the four Brahma Viharas - boundless kindness, joyfulness, compassion and equanimity - are key to living a flourishing, peaceful and engaged life. The cultivation of these relational qualities goes to the heart of the Buddha’s teaching – understanding that ill will, fear, despair and reactivity are not life sentences, but patterns that can be understood and liberated. The Brahma Viharas are relational qualities – engaging with the world within us and the world around us.

Christina Feldman, JYuka Nakamura
vrijdag, 15 maart, 2024 --- zondag, 17 maart, 2024
Denekamp
Meditatieweekend

In ons leven krijgen we met regelmaat te maken met pijnlijke, moeilijke en ook verdrietige situaties. We ervaren het allemaal, niemand uitgezonderd. Dat is wat we wel onze gedeelde menselijkheid noemen. Daarnaast kunnen ook maatschappelijke thema’s als de klimaatcrisis een grote impact hebben op ons innerlijk welbevinden.

Hoe kunnen we in die, soms onrustige tijden, toch in contact komen met kalmte, vrede en vreugde?

Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild
vrijdag, 15 maart, 2024 --- zondag, 17 maart, 2024
Amsterdam Noord
Milde aandacht, ook voor hindernissen

Dit meditatieweekend van zes dagdelen is voor iedereen die in stilte én in het dagelijks leven wil oefenen. We laten ons inspireren door de uitnodiging van de Boeddha om kwaliteiten als geduld, vrijgevigheid, waarachtigheid en onderscheidingsvermogen te herkennen en toe te passen. Ook voor wie weinig ervaring heeft met meditatie.

Ria Kea en Chris Grijns
donderdag, 21 maart, 2024 --- zondag, 24 maart, 2024
Egmond aan den Hoef
Vipassana, liefdevolle vriendelijkheid en mededogen

In deze vier dagen gaan we ons verder verdiepen in 'Metta' en 'Karuna'. We beoefenen de loop en zitmeditatie en de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid. In de ochtend vindt er een zachte yogales plaats en op zaterdagmiddag gaan we samen wandelen in de duinen. In de avond is een lezing ter verdieping.
Voor deelneemsters met retraite ervaring in de Vipassana meditatie!

Gabrielle Bruhn
zondag, 24 maart, 2024 --- zondag, 24 maart, 2024
Leiden
Vipassana

De magie van de geest
Mediteren kan ons op nieuwe plekken in onze innerlijke wereld brengen. Hoe
benaderen we die? Kijken we zoals we naar de film kijken, popcorn op schoot en
wetend van het zitten in de bioscoop, bewust genietend of gruwelend van het
schouwspel. Of anders? De Birmese leraar U Tejaniya moedigt ieder aan om steeds
te onderzoeken wat de houding is waarmee we mediteren.
Tijdens deze dag zullen we hier gezamenlijk mee oefenen.

Riët Aarsse
zondag, 24 maart, 2024 --- zondag, 24 maart, 2024
Tilburg
Het thema wordt kort voor aanvang bekend gemaakt.

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Lunch zelf meebrengen

Meditatiebegeleiders van de Sangha
maandag, 15 april, 2024 --- zondag, 21 april, 2024
Exloërveen
Zo binnen - Zo buiten

Tijdens deze stilteretraite is werkmeditatie een belangrijk onderdeel van de beoefening. Het bestaat bijv. uit tuinwerk, klussen of maaltijden bereiden, aangepast aan jouw fysieke mogelijkheden. De beoefening van opmerkzaamheid passen we toe in wat je doet en hoe je met elkaar samenwerkt. Zo binnen, zo buiten. In contact met jezelf, in contact met de ander. In de ochtenden en middagen zijn er zit- en werkmeditaties. In de avond zijn er groepsuitwisselingsgesprekken, of een lezing, en meditatie.

Ank Schravendeel en Ria Kea
vrijdag, 19 april, 2024 --- zondag, 21 april, 2024
Amsterdam
Kleurrijke sangha

Dit meditatieweekend is voor iedereen die zich thuisvoelt in stilte, en in het gezelschap van mensen die net als jij lesbisch, homo, bi, trans, non-binair, genderfluïde, bigender, genderdivers, queer, aseksueel, of … zijn.
Wij gaan samen oefenen in verbondenheid op het pad van vrijheid. Ook voor wie weinig ervaring heeft met meditatie.

Chris Grijns en Victor Melenhorst
vrijdag, 19 april, 2024 --- zondag, 21 april, 2024
Wapserveen (Dr)
Thema wordt kort voor aanvang bekend.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ ergens anders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
maandag, 22 april, 2024 --- zondag, 28 april, 2024
Naarden
Metta meditatie

In deze retraite van 2 delen beginnen we met liefdevolle vriendelijkheid (Metta). Concentratie en vriendelijkheid vormen zo de basis voor Vipassana. Dit maakt dat we onze inzichten kunnen verdiepen zonder last te hebben van valkuilen als perfectionisme en een te grote inspanning.

Zr Viranani en Ivet Sevincsoy

Pagina's