Retraites en activiteiten

vrijdag, 7 juni, 2019 --- maandag, 17 juni, 2019
Pelion

Intens practice (morning) & pure relaxation (afternoon)

In the morning we follow a normal retreat schedule in silence, consisting of alternating 45 minutes sitting and walking meditation sessions (Mahasi) until lunch (13.30). After lunch we have ample free time to go to the beautiful beaches, relax, contemplate etc. and enjoy the peaceful surroundings of the centre Alexandros. After dinner we join together again in silence to finish the day with a dhamma talk.
Vipassana-light allows us to pluck the fruits of the intensive morning practice and funnel our insights directly into the daily life of the centre (enjoying the afternoon + kamma yoga/ chores), working towards a more mindful, equanimous and serene practice and daily life.

Henk Barendregt & Mirjam Hartkamp
vrijdag, 21 juni, 2019 --- maandag, 24 juni, 2019
Doorn

Insight meditation retreat

In Asian languages the word for heart and mind are the same, signifying that on a path of awakening, we cannot separate seeing truth from realizing unconditional love. This retreat will explore the interweaving practices of mindfulness, compassion and forgiveness that heal our hearts and reveal the shining essence of what we are.
It will be a retreat within the Vipassana tradition and will contain: Silent meditation, guided meditations, dharma talks, yoga, movements, silent walks in nature (depending on weather). During the retreat we will practice noble silence. There will be moments that we can speak.
In addition to formal practice the retreat will include several interpersonal meditations, and time for questions and sharing. This program brings mindfulness, radical acceptance, and compassion to the fears and challenges that arise in your life, so you can heal and awaken your naturally wise heart.

Tara Brach en Jonathan Foust
zondag, 23 juni, 2019 --- zondag, 23 juni, 2019
Leiden

Vipassana

Welke condities kunnen we in ons leven creëren met behulp van Vipassana meditatie zodat vrijheid in beeld komt en ons blijvend kan inspireren?

Dat wat er naar ons toe komt aan heilzame en onheilzame gemoedstoestanden en ervaringen is het gevolg van voorgaande intenties en handelen. Elk moment opnieuw kunnen we kiezen hoe we daarop reageren. Kiezen we nu voor heilzaam of onheilzaam?
Citaat:'Onze heldenopleiding is het leven, met zijn dagelijkse omstandigheden, die ons uitnodigen om heldhaftig te zijn, bijvoorbeeld door elke dag iets aardigs te doen voor anderen, door medeleven uit te stralen waarbij je begint bij zelfmedeleven, door het beste in jezelf en anderen naar boven te halen, door te blijven liefhebben ook in de moeilijkste relaties en door de kracht van onze geestelijke vrijheid te vieren en te oefenen'. Edith Eva Eger.

Nynke Humalda
vrijdag, 28 juni, 2019 --- dinsdag, 2 juli, 2019
Loenen

INSIGHT DIALOGUE retraite

De Boeddha suggereert dat we ware vrijheid ervaren als we ons niet identificeren met ervaringen, maar ervaring zien als ervaring. Ware vrijheid is van niemand. Het is simpelweg.

Tijdens deze 5-daagse Insight Dialogue retraite zullen we stilstaan bij hoe vrijheid ervaren kan worden: wat ondersteunt en wat verhindert het ervaren van balans in het leven? Intuïtieve antwoorden op deze vragen ontstaan heel natuurlijk als we vriendelijke aandacht beoefenen.

Bart van Melik
vrijdag, 28 juni, 2019 --- maandag, 1 juli, 2019
Vught

Vipassana

De lezingen over de Boeddhistische filosofie en psychologie (Dhammatalks) hebben het onderwerp ‘verandering’ als thema. Dit thema zal ook als rode draad door de retraite lopen.

Verandering wordt binnen het Boeddhisme gezien als één van de belangrijkste kenmerken van het menselijk bestaan. (naast de fysieke en mentale pijn die voortkomt uit de verandering en het feit dat niets van dat alles te controleren is).

Alles, in en om ons heen, verandert. Soms heel snel, soms over een hele lange tijd. Maar aan de natuurwet van ‘verandering’ valt niet te ontkomen. En dat is goed nieuws.

Wanneer we de verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. De verkramping, waarin we de dingen die we prettig vinden geforceerd vast proberen te houden en de dingen die we niet prettig vinden van ons af proberen te duwen, verdwijnt. En we leren te Zijn met wat er is. Om vanuit dat Zijn, vanuit die vrijheid, keuzes te maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.

Inez Roelofs en Michael Verlouw
donderdag, 4 juli, 2019 --- zondag, 7 juli, 2019
Loenen

Vipassana meditatie retraite donderdag 4 t/m zondag 7 juli 2019

In deze stilte retraite is er ook plaats voor het beoefenen van mindfulness yoga en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn.
Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker als assistent.

Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker
zaterdag, 6 juli, 2019 --- zaterdag, 20 juli, 2019
Sonsbeck-Hamb, Duitsland

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura

Dit is een pracht gelegenheid om met Europese leraren van groot kaliber en met langdurige internationale ervaring een retraite mee te maken. Het programma omvat zit- en loopmeditatie, vipassana instructies, dhamma talks en groep interviews. Dagelijks is er een uur werkmeditatie.

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura
maandag, 8 juli, 2019 --- vrijdag, 12 juli, 2019
Loenen

Inzichtmeditatie retraite

Deze 5 daagse stilte-retraite is open voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van levensbalans. Er zullen lezingen zijn met specifieke suggesties afkomstig van de lessen van de Boeddha. Tevens worden deelnemers begeleid middels groepsgesprekken met Bart. Verder wordt onze oefening ondersteund door voedzaam vegetarisch eten, een bosrijke omgeving en het prachtige meditatiecentrum Bosoord.

Bart van Melik
zaterdag, 13 juli, 2019 --- donderdag, 18 juli, 2019
Handel

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn. Deelnemers worden uitgenodigd om op een open, natuurlijke en ontspannen manier te kijken naar alles wat is.

Joost van den Heuvel Rijnders en Wibo Koole (assistent)
vrijdag, 19 juli, 2019 --- zondag, 21 juli, 2019
Naarden

Vipassana

Afgelopen jaar hebben we onderzocht hoe witte privileges ons blind maken voor de zwarte werkelijkheid. Hoe persoonlijke en groepsconditioneringen een eenzijdig mens en wereldbeeld scheppen.

Nu gaan we in deze retraite dit samen verder verdiepen. Om ter plekke de vooroordelen en onjuiste ideeën die we meedragen van onze vroegste jeugd te ontdekken. Wat hebben we allemaal gehoord, geleerd, aangevoeld over mensen van kleur. Als een Molukse jongen mijn tas wil dragen aarzel ik ‘Hij kan ermee van door gaan.’ Om te ontdekken waar dit soort ( maatschappelijke) pijn zich opgeslagen heeft. Hoe het ons gedrag bepaalt en ons gesprek doet verstommen. Om wellicht onze angsten te delen en ze te laten varen.

Uiteindelijk om de vrijheid van de Boeddha waar te laten worden, in ons dagelijks leven, in onze relaties, in scholen, op werkvloeren, sportvelden, in onze woonwijken, ziekenhuizen en treinen en ook in onze meditatiezaal.

Eén blik in een gemiddelde meditatiezaal en je ziet dat het nog geen afspiegeling is van de Nederlandse samenleving.
Opdat onze wens waar mag worden: dat alle levende wezens vrij mogen zijn van pijn en van lijden en veilig en in vrede mogen leven. ’t Is niet Wit, ’t is niet zwart, ’t is niet zwart/wit, ’t is de kleur van je hart. (Frank Boeijen)

Simin Abravesh, Sjarda Joemai, Inez roelofs en Nynke Humalda
vrijdag, 19 juli, 2019 --- zondag, 21 juli, 2019
Huissen

Inzichtmeditatie meditatie

Deze retraite is een uitnodiging om te ontspannen in het huidige moment. We oefenen vriendelijke opmerkzaamheid van het lichaam. We ontwikkelen een ontspannen gewaarzijn van alles wat zich in ons kan voordoen. We hoeven niet te analyseren maar leren patronen zien die ons rust of onrust brengen. Dit helpt ons om met mildheid en compassie te leven met onszelf en de mensen om ons heen.

Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse
zaterdag, 20 juli, 2019 --- vrijdag, 26 juli, 2019
St. Etienne de Lugdarès, Frankrijk.

Heling door vipassana en andere spirituele tradities

In deze retraite vormen methoden en zienswijze van de vipassana-meditatie en de Satipatthana Sutta de basis om tot persoonlijke inzichten en heling te komen. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van methoden uit andere spirituele tradities en de westerse psychologie, zoals energiehealing, chi kong en innerlijk kind-dialoog.

Marnix van Rossum
zondag, 21 juli, 2019 --- vrijdag, 26 juli, 2019
Naarden

Metta, karuna, mudita en upekkha

In deze retraite zullen we verblijven binnen het kader van de vier Brahmavihara's: Metta - welwillende goedheid, Karuna - mededogen, Mudita - medevreugde en Upekkha - gelijkmoedigheid. We zullen het accent leggen op deze hartskwaliteiten op basis van vriendschap.

Via stilte, chanting, het reciteren van sutta's en andere teksten, loop- en zitmeditatie, alleen en samen zijn, zullen we deze kwaliteiten voeden.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite "meditatie in dialoog" beoefenen. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het "mediteren in interactie met anderen" als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld!

Jotika Hermsen, Peter Baert en Nynke Humalda
maandag, 22 juli, 2019 --- dinsdag, 30 juli, 2019
Steyl (L)

Vipassana weekretraite

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling. Het thema voor de retraite wordt kort vante voren bepaald.

Doshin Houtman
zaterdag, 27 juli, 2019 --- zondag, 4 augustus, 2019
Naarden

Concentratiemeditatie in dienst van Vipassana

Thema:
Het onderricht tijdens deze retraite zal gaan over de ontwikkeling van concentratie gebruik makend van de ademhaling als primair meditatie object. De dagelijkse instructie bijeenkomst in de ochtend is bedoeld om de deelnemers te introduceren in de beoefening van concentratie meditatie op basis van opmerkzaam zijn mbv de ademhaling en zal op systematische wijze de vaardigheden helpen ontwikkelen die kunnen leiden tot de mentale absorptie staat van Jhana. De Dhammatalks zullen een scala aan onderwerpen behandelen die de groei van wijsheid en inzicht bevorderen.
Deze stilte retraite is bedoeld voor ervaren yogi’s die al een zekere vaardigheid hebben ontwikkeld in het werken met de hindernissen en mindfulness of inzicht beoefening.
Er zijn sessies met zit- en loopmeditatie, dhamma onderricht, vraag en antwoord sessies en groeps- en individuele gesprekken met de leraar.

Voorwaarden:
Om mee te mogen doen moet je minstens drie meditatie retraites voltooid hebben. Bovendien wordt je verzocht van te voren Shaila’s boek, Focused and Fearless gelezen te hebben en ook de Anapanasati Sutta te lezen.
(Majjhima Nikaya 118, http://www.sleuteltotinzicht.nl/m118.htm en in het engels. https://suttacentral.net/mn118/en/bodhi ).

Aanwezigheids verzoek:
De deelnemers worden met nadruk verzocht om aanwezig te zijn bij de start van de retraite en pas te vertrekken bij het einde van de retraite. Kom aub niet te laat en vertrek niet voortijdig.

Shaila Catherine

Pagina's