Retraites en activiteiten

vrijdag, 24 januari, 2020 --- zondag, 26 januari, 2020
Denekamp

Vipassana en yin yoga weekend 24-26 Januari 2020

Tijdens dit weekend in het mooie klooster van Denekamp zoeken we de stilte op. We wisselen daarbij meditatie volgens de vipassana-methode (mindfulness) af met yin-yoga sessies.

Mirjam Schild (vipassana-meditatie en begeleiding) en Nelleke Nijhuis (yoga)
zondag, 26 januari, 2020 --- zondag, 26 januari, 2020
Tilburg

Steeds weer opnieuw beginnen, ook in 2020

Het is mooi om aan het begin van het nieuwe jaar onze toewijding aan het proces van bevrijding te vernieuwen. Opnieuw kijken naar wat zich aandient, oefenen met een beginnersgeest. We beginnen de dag met een korte inleiding en een geleide meditatie. Daarna wisselen zit en loop meditaties af. Er is een dharma-toespraak, we eten in aandacht, en bewegen in aandacht.We eindigen met een uitwisseling van onze ervaring. De dag is in stilte.Welkom!

Doshin Houtman
dinsdag, 28 januari, 2020 --- woensdag, 5 februari, 2020
Naarden

Vipassana retraite, deel 3.

De 'werkelijkheid' van het bestaan.
Het ‘aan den lijve’ ervaren van de grond- karakteristieken van het bestaan laat geen ruimte voor twijfel.Een intensieve vipassana retraite op basis van het onderzoeken van de overeenkomsten en verschillen tussen concentratie en inzicht. Deze retraite is onderdeel van de 'Sangha Metta Winterretraite' maar kan goed als zelfstandige retraite gedaan worden.
Voor ervaren en niet zo ervaren yogi’s. Er wordt door de begeleiding rekening gehouden met de verschillen.

Henk van Voorst en Nynke Humalda
donderdag, 6 februari, 2020 --- zondag, 9 februari, 2020
Steyl (L)

Vipassana weekend retraite

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
donderdag, 6 februari, 2020 --- zondag, 9 februari, 2020
Steyl

Kijk om je heen, het leven dient zich aan.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
donderdag, 6 februari, 2020 --- zondag, 9 februari, 2020
Naarden

Vipassana en Insight dialogue

Vrouwen die regie nemen...Ook in relaties?
Welke vreugde en pijn kennen we in relaties en hoe kan onvoorwaardelijke liefde onze inspiratiebron zijn en helpen om regie te nemen?

Inez Roelofs en Nynke Humalda
vrijdag, 14 februari, 2020 --- zondag, 16 februari, 2020
Velp-Grave

Vipassana weekend met yoga en stiltewandeling

Het programma bestaat uit loop- en zitmeditatie, meditatie-instructies, aandachtige yoga, een korte individuele stiltewandeling op zaterdagmiddag en avonden met een lezing over de "dhamma" en "vraag een antwoord". Ter ondersteuning van het meditatieproces wordt het weekend in stilte doorgebracht. Ook de maaltijden. Verder wordt gevraagd niet te lezen, te schrijven en te bellen/netwerken. Het is bedoeld als een periode om bij jezelf thuis te komen en daarin te ontspannen.

Gabrielle Bruhn
zondag, 16 februari, 2020 --- zondag, 16 februari, 2020
Leiden

Vipassana

Het kan heel inspirerend zijn om samen te oefenen met beginners, die midden in de basiscursus zitten, om hier en nu aanwezig te zijn. Niet voor niets wordt vaak gesproken over de 'beginnersmind' om fris te kijken naar het huidige moment, zonder verwachting en zonder oordeel.

Nynke Humalda
zondag, 16 februari, 2020 --- zondag, 16 februari, 2020
Tilburg

Oefenen in aandachtig gewaarzijn.

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
zondag, 16 februari, 2020 --- zondag, 23 februari, 2020
Havelte

Vertrouw op niet-weten

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is “vertrouw op niet-weten”. Opmerkzaam zijn brengt je bij de realiteit, zoals ze is. Zonder onze ideeën, concepten, verwachtingen er aan toe te voegen, met frisse ogen kijken. Opmerkzaamheid steunt het openen voor de essentiële aspecten van mens zijn. Hoe dichter we bij onszelf komen, hoe universeler het wordt.

Ank Schravendeel en Joost van den Heuvel Rijnders
vrijdag, 21 februari, 2020 --- zondag, 23 februari, 2020
Huissen

Inzichtmeditatie retraite

Deze retraite is een uitnodiging om te ontspannen in het huidige moment. We oefenen vriendelijke opmerkzaamheid van het lichaam. We ontwikkelen een ontspannen gewaarzijn van alles wat zich in ons kan voordoen.
Deze wijze inzichten helpen ons om met mildheid en compassie te leven met onszelf en de mensen om ons heen.

Riët Aarsse
zaterdag, 22 februari, 2020 --- zaterdag, 22 februari, 2020
Online (via Zoom)

Omgaan met klimaatverandering

De laatste jaren is het klimaat een steeds meer besproken onderwerp. De onzekerheid over de huidige situatie en wat ons in de toekomst te wachten staat baart ons zorgen. Ook kan er een heel scala aan emoties bij ons opkomen, zoals angst, wanhoop, teleurstelling, onmacht, verdriet en ontwijking. Geconfronteerd worden met zoiets groots kan ons in een staat van apathie brengen.
De Boeddha heeft ons echter handvatten gegeven voor het omgaan met moeilijke
situaties.

Marjolein Janssen
zaterdag, 29 februari, 2020 --- zondag, 29 maart, 2020
Loenen

The 2020 Month-Long Retreat of Integrated Practice of Insight Dialogue and Vipassana

The 2020 Month-Long Retreat of Integrated Practice of Insight Dialogue and Vipassana.
The Insight Dialogue community of Metta programs and SIM are happy to announce this special retreat that combines Insight Dialogue and Vipassana.
In a whole life path approach to Dhamma, periods committed solely to meditation have a special place. When the body-mind has sufficient time to calm down and become steady and bright, uniquely transformative insight becomes possible. Deep freedom of heart and mind comes from seeing things as they actually are; seclusion and spiritual friendship, together, form a powerful path of awakening. The wisdom teachings of the Buddha come alive in our formal practice and from there move into the entirety of our lives.
This first ever month-long Insight Dialogue and Vipassana retreat will begin with a week of Insight Dialogue practice, gradually transitioning into two weeks of immersion in silence. The final week of the retreat will then taper back into relational practice to deepen any insights, allow new ones, and provide a supportive transition from retreat life to daily life. This retreat seeks to tap the synergetic effect of combined individual and interpersonal meditation. The middle two weeks of silent practice will be supported by morning instruction sessions and evening dharma talks. Individual meetings with the teachers will be available throughout the retreat and scheduled regularly during the period committed to silent practice.

RETREAT REQUIREMENTS
The minimum requirement is to have participated in at least:
two 6-night/7-night Insight Dialogue retreats
one 7-night Vipassana silent retreat*
one 10-night Vipassana silent retreat*

Gregory Kramer, Jill Shepherd, Yuka Nakamura, Bhante Sucitto
donderdag, 12 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Castricum

Door vipassana, psychologie en healing

Lang weekend 4 dagen / 3 nachten met Marnix van Rossum

Heb je het gevoel dat je niet aan jezelf toekomt? Dat je niet echt diep tot rust komt?
Misschien heb je het gevoel dat je iets belangrijks mist en twijfel je over de zin van je leven?

Dan is deze retraite voor jou!

Marnix van Rossum
vrijdag, 13 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Denekamp

Vriendelijkheid : de weg van het hart

Vriendelijkheid werd door de boeddha genoemd als één van de wegen van het hart om te komen tot het opheffen van het lijden.Vriendelijkheid met name naar onszelf is niet altijd een houding die vanzelfsprekend is, daardoor sluiten we onszelf af voor geluk, inzichten, verbinding.
Tijdens dit weekend zijn we op een vriendelijke manier aanwezig bij de verschijnselen die zich voordoen. We gaan onderzoeken hoe we vriendelijkheid kunnen toelaten in onze meditatie en in ons dagelijkse leven.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders

Pagina's