Retraites en activiteiten

maandag, 14 september, 2020 --- maandag, 9 november, 2020
Online, via Zoom
Introductiecursus
Insight Dialogue is een vorm van inzichtmeditatie-in-interactie. Door te mediteren terwijl we in interactie zijn met anderen wordt het makkelijker om opmerkzaam te zijn in het leven van alledag. Ook ontwikkelen zich allerlei inzichten die vreugde, verdieping en bevrijding kunnen brengen.
vrijdag, 6 november, 2020 --- zondag, 8 november, 2020
Naarden
Insight Dialogue
Vrij worden in je leven. Welke patronen zie je in jezelf? Welke rollen neem je aan? In deze retraite onderzoeken we onze natuurlijke levendigheid en soepelheid om ons vrij te kunnen voelen in het leven. We oefenen met de richtlijnen van Insight Dialogue: pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op wat er komt, diep luisteren en waarheid spreken. We oefenen om bij onszelf te zijn en tegelijk bij onze partners.
Inez Roelofs en Nynke Humalda
zondag, 15 november, 2020 --- zondag, 15 november, 2020
Tilburg
Thema volgt.
Op deze dag staan Boeddhistische teksten over een bepaald onderwerp centraal. De teksten kan men van te voren lezen en bestuderen. Op deze dagen is er ook meditatiebeoefening waarin we wat in de teksten staat kunnen onderzoeken. Er is uitwisseling in kleine groepen en er is tijd voor vragen.
Doshin Houtman
donderdag, 19 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
ONLINE
Bringing mindfulness to how it feels
During this retreat we would like to explore mindfulness of the feeling tones, which is the second foundation of the practice of mindfulness. We will try to present the different aspects of mindfulness. We will define feeling tones and how to be mindful of them. The Pali term vedana refers to the affective tone of experience. When we come into contact through one of our six senses with the environment, we experience a pleasant, unpleasant or neither pleasant nor unpleasant feeling tone. ***
Martine Batchelor and Bernat Font
donderdag, 19 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
Velp Grave
Vipassana en compassie
Vipassana en de vier levensvrienden: Liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. In deze vierdaagse retraite in het mooie klooster te Velp gaan we samen de stilte in en het thema van compassie uitdiepen. Er is een uur Kashmir Yoga les in de ochtend. We praktiseren de zit- en loopmeditatie en in de avond is er een Dhamma lezing.
Gabrielle Bruhn
vrijdag, 20 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
Denekamp
Vipassana Meditatieweekend
Tijdens dit weekend gaan we terug naar de basis van de meditatiebeoefening: opmerkzaamheid voor het lichaam, de eerste grondslag van aandacht. Dat houdt in: aandacht voor het lichaam, de adem, de elementen en de lichaamshouding. Zo mogen we weer in contact komen met de prachtige eenvoud van onze meditatiebeoefening.
Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild
maandag, 7 december, 2020 --- maandag, 14 december, 2020
Steyl (L)
Winterretraite
Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen, en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.
Doshin Houtman
vrijdag, 11 december, 2020 --- zondag, 13 december, 2020
Denekamp
retraite
Ervaar een spirituele ontdekkingstocht waarbij de eeuwenoude methodes van hathayoga en vipassanameditatie elkaar ontmoeten in stilte.
Marianne van Lobberegt en Mari den Hartog
zondag, 13 december, 2020 --- zondag, 13 december, 2020
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort
Een zondag oefenen in de Aandachtsmederij Amersfoort? Iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie is van harte welkom. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. De vegetarische lunch is inclusief. De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort CS.
Paul Boersma
zondag, 20 december, 2020 --- zondag, 20 december, 2020
Tilburg
Oefenen met metta.
De meditatiedag staat in het teken van metta. Metta is de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid. We halen heilzame gedachten naar boven, en we wensen onszelf en de wereld al het goede toe. De dag wordt in stilte gehouden.
Doshin Houtman
zondag, 27 december, 2020 --- donderdag, 31 december, 2020
Denekamp
Vipassana Retraite 27 december – 31 december 15.00 (4 etmalen)
Direct na de kerstdagen zoeken we de stilte op en komen weer bij onszelf. Tijd om te ontladen en het kalenderjaar mindful af te sluiten. Tevens een tijd om te openen voor het hier en nu en met een milde aandacht weer op te laden. We mediteren volgens een schema met stille en begeleide zit- en loopmeditaties, kortere periodes van vrije meditatie, lichte yoga-oefeningen en er is dagelijks een dharma lezing.
Joost van den Heuvel Rijnders
zaterdag, 16 januari, 2021 --- zondag, 17 januari, 2021
Loenen
Afhankelijk ontstaan - Studie, oefening en contemplatieve uitwisseling
We leven in een geconditioneerde wereld waarin alles met alles samenhangt. Nog nooit in de wereldgeschiedenis was het zo duidelijk. Of zoals auteur Yuval Harrari zegt: 'Wat een Italiaanse dokter in Milaan in de vroege ochtend ontdekt kan mogelijk ’s avonds al levens redden in Teheran'. In de boeddhistische psychologie heet dit de ‘keten van voorwaardelijk ontstaan’. Ofwel: “Als dit er is, ontstaat dat. Als dit er niet is, ontstaat dat ook niet”. Inzicht hierin helpt in de meditatie en het leven
Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse
vrijdag, 22 januari, 2021 --- zondag, 24 januari, 2021
Velp/ Grave
Het jaar met inzicht beginnen!
In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!
Gabrielle Bruhn
vrijdag, 19 maart, 2021 --- zondag, 21 maart, 2021
Velp
Het voorjaar verwelkomen in stilte!
In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!
Gabrielle Bruhn
vrijdag, 16 april, 2021 --- zondag, 18 april, 2021
Velp
Tot bloei komen in stilte!
In dit weekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuelle wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!
Gabrielle Bruhn

Pagina's