Retraites en activiteiten

dinsdag, 28 december, 2021 --- woensdag, 9 november, 2022
Leiden
Vipassana

Wil je leren mediteren of je meditatiepraktijk opfrissen? Op 6 woensdagavonden bieden we de basismethodiek aan van Vipassana meditatie zowel in theorie als praktijk. We willen je vragen om thuis regelmatig te oefenen met meditatie zodat ook een heilzaam gewoontepatroon aangeleerd wordt en we ook door reflectie op de praktijk kunnen leren.

Nynke Humalda en Soledad Valdivia
vrijdag, 26 augustus, 2022 --- zondag, 28 augustus, 2022
Denekamp
Oefenen vanuit ontspanning

In dit weekend willen we je graag meenemen naar de eenvoud en de ontspanning van de beoefening van inzichtmeditatie.
In een wereld waarin zoveel prikkels, vragen, opdrachten op ons afkomen hebben we ook soms de neiging om meditatie, Mindfulness en de beoefening daarvan ongewild ingewikkeld te maken.
Hoe kunnen we de ontspanning en de eenvoud weer terugbrengen in onze beoefening maar ook in ons dagelijkse leven

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
vrijdag, 9 september, 2022 --- vrijdag, 9 september, 2022
Amsterdam
Introductiecursus Inzichtmeditatie Amsterdam West

In de Introductiecursus inzichtmeditatie (vipassana) leer je in zes bijeenkomsten de basis van deze meditatie. Centraal staat het ontwikkelen van aandacht (opmerkzaamheid, mindfulness).
We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Omdat deze meditatievorm zijn oorsprong heeft in het boeddhisme, lichten we ook een aantal onderwerpen uit deze levensfilosofie kort toe.

Do Radius en Patrizia De Chiara
vrijdag, 30 september, 2022 --- zondag, 2 oktober, 2022
Exloërveen
Meditatieweekend

Een Vipassana-meditatieweekend met zit-, loop- en zangmeditatie. We ervaren hoe zingen resoneert, opent, zodat de woorden van de Dhamma ons aanspreken en we ze gemakkelijk kunnen onthouden. Je hoeft geen ervaren zanger te zijn om mee te kunnen doen!

Ank Schravendeel en Cees Leurs
donderdag, 6 oktober, 2022 --- donderdag, 30 maart, 2023
Den Bosch
Basiscursus in Den Bosch

Insight Dialogue (ID) is een vorm van meditatie-in-interactie. Door te mediteren terwijl we in interactie zijn met anderen, wordt het makkelijker om opmerkzaam te zijn in het leven van alledag.

Nynke Humalda met assistentie van Chris van der Velden en Ronald Hochstenbach
vrijdag, 7 oktober, 2022 --- zondag, 9 oktober, 2022
Egmond aan den Hoef
De vier levensvrienden Metta/Karuna/Mudita/Upekkha

Een Vipassanaweekend in stilte met zit-en loopmeditatie. Yoga in de ochtend en een stiltewandeling in de duinen. Lezingen over het thema ter verdieping.
Voor deelnemers met retraite ervaring.

Gabrielle Bruhn
zondag, 16 oktober, 2022 --- zondag, 16 oktober, 2022
Culemborg
Meditatiedag met Michael Verlouw

Ieder van ons heeft wel van die innerlijke stemmetjes, die voortdurend commentaar leveren. Ze vinden altijd wel iets; van onszelf, van anderen en van situaties. Wanneer we ons niet bewust zijn van die stemmetjes, zullen ze ons leven bepalen en zullen we voortdurend door de bil van één (of meerdere) van hen naar de wereld kijken. Daarom organiseert Vipassana Culemborg een meditatiedag rond het thema 'de innerlijke criticus'.

Michaël Verlouw
zondag, 16 oktober, 2022 --- zondag, 16 oktober, 2022
Tilburg
Het grotere geheel zien, de andere kant van het verhaal.

Een uitnodiging om, in een roerige tijd als deze, in en uit te zoomen en onze blik te verbreden. Een dag samen vertragen en de intentie om dagelijks stil te zitten, te her- inneren. Onze daden en gedachten en wat daar uit naar voren komt onder ogen te zien. Alles wat we leren ervaren in de wereld komt voort uit onze relatie met anderen. Onze menselijke ruimhartigheid steeds opnieuw aanraken kan een mooie ondersteuning bieden.

Ingrid Dassen en Coby van Herk
zaterdag, 22 oktober, 2022 --- donderdag, 27 oktober, 2022
Denekamp
Retraite (5 etmalen)

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven.

Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 23 oktober, 2022 --- zondag, 23 oktober, 2022
Amsterdam
De vrijheid van vergankelijkheid: Insight Dialogue dag

Deze Insight Dialogue oefendag staat in het teken van veranderlijkheid (anicca). Natuurlijk weten we verstandelijk wel dat dingen veranderen, dat wij veranderen en de mensen om ons heen ook, en dat de wereld verandert. Maar ondanks dat doen we vaak alsof dingen hetzelfde blijven en ontstaat weerstand tegen de veranderingen. Wat is nodig om verandering met vreugde te ontvangen?

Riët Aarsse en Sjoerd van der Linden
woensdag, 26 oktober, 2022 --- maandag, 31 oktober, 2022
Exloërveen
Milde aandacht, metta, binnen en buiten

Tijdens deze stilteretraite cultiveren we milde aandacht en opmerkzaamheid, zowel voor wat binnen als wat buiten je is.
Milde aandacht begint met de bereidheid je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart, zonder er iets aan te willen veranderen. Zo oefen je vanuit een welwillende, ontvankelijke houding en verbind je je met de veranderlijke aard van de natuur.

Chris Grijns en Ria Kea
woensdag, 26 oktober, 2022 --- woensdag, 2 november, 2022
Naarden
Vertrouwen in wie je werkelijk bent

De retraite omvat zit- en loopmeditatie, dhamma-instructies, dhammavoordrachten, persoonlijke gesprekken, eenvoudige yoga-oefeningen en mantra's zingen.

Je wordt aangeraden je in te schrijven via www.pannananda.nl Daar kun je de uitnodiging met alle informatie en het aanmeldingsformulier dawnloaden.

Dingeman Boot en Mariëtte Verhoef
vrijdag, 28 oktober, 2022 --- zondag, 30 oktober, 2022
Steyl (L)
Oefenen op het pad van de Boeddha.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
donderdag, 3 november, 2022 --- donderdag, 1 december, 2022
Online via Zoom
Leren hoe de geest werkt

Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. De boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, helpt ons om te ontdekken wat er op zulke momenten eigenlijk allemaal gebeurt in de geest.

donderdag, 3 november, 2022 --- donderdag, 1 december, 2022
Online via Zoom
Leren hoe de geest werkt

Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. De boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, helpt ons om te ontdekken wat er op zulke momenten eigenlijk allemaal gebeurt in de geest.

Pagina's