Retraites en activiteiten

dinsdag, 21 juni, 2022 --- dinsdag, 28 juni, 2022
Fara In Sabina, Italy
Vipassana

An intensive vipassana retreat will be held at the ‘Monastero delle Clarisse Eremite’ at Fara (in) Sabina, Lazio, Italy (55 km northeast from Rome). This is an active nunnery, devoted to loving kind contemplation in the spirit of Clara and Franciscus of Assisi. It is on top of a hill, about 485m above sea level.

Henk Barendregt and Antonino Raffone
maandag, 27 juni, 2022 --- vrijdag, 1 juli, 2022
Lage Vuursche
Sacred Space To Awaken Together: An Insight Dialogue Retreat

We are in the midst of intense times. Our hearts tremble with the war in Ukraine and other parts of the world as we continue to face the challenges of Covid, climate change and systemic injustice. And then there’s everyday life with family responsibilities, doing groceries and the folding of the laundry. A retreat is a benevolent rest. A sacred pause for space and reflection on what really matters, on our choices and actions, and how we can hold this human suffering with true love.

Phyllis Hicks & Bart van Melik
donderdag, 30 juni, 2022 --- zondag, 3 juli, 2022
Handel
Stilte retraite begeleid door Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker

Vipassana retraite met tweemaal dagelijks yoga.
Let op! Aanmelden niet via deze website maar via de website van Meditatie Instituut Nederland:
https://meditatieinstituut.nl/meditatieretraites/

Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker
vrijdag, 1 juli, 2022 --- vrijdag, 15 juli, 2022
Naarden
Vipassana

Een diepgaande ervaring van de ‘zestien stappen van Anapanasati samadhi’.
De voertaal bij deze retraite is Engels.
Deze retraite richt zich op ‘opmerkzaamheid van in- en uit ademen’ (anapanasati) om concentratie te versterken, om de toegang tot de absorptieniveaus van Jhana te onderzoeken en om de krachtige rol te leren kennen die ‘juiste concentratie’ heeft in het proces naar ‘ontwaken’ (insight/Vipassana).
Een uitgebreide toelichting wordt toegestuurd na aanmelding.

Shaila Catherine
zondag, 17 juli, 2022 --- zondag, 24 juli, 2022
Hoorn (Terschelling)
De natuur als mijn meditatieleraar

De retraite omvat zit- en loopmeditatie, dhamma-instructies, dhammavoordrachten, persoonlijke gesprekken, eenvoudige yoga en mantra's zingen. De retraite is speciaal gericht op het contact met de natuur. Zo gaan we 's morgens na de eerste zitmeditatie en voor het ontbijt naar het strand.
Je wordt aangeraden je in te schrijven via www.pannananda.nl Je kunt daar de uitnodiging met alle informatie en het aanmeldingsformulier dawnloaden.

Dingeman Boot
donderdag, 21 juli, 2022 --- zondag, 31 juli, 2022
Exloërveen
Samen op pad, samen ontwaken

Tien dagen op pad met een sangha van mensen die bekend zijn met de stilte en met meditatie; mensen die de boeddhistische oefeningen zien als leidraad in het dagelijkse leven.
Binnen de veiligheid van ethische voornemens verdiepen we deze beoefening: opmerkzaamheid ontwikkelen, belemmerende patronen zien en ontdekken wat heilzaam is. Het perspectief hierbij is samen ontwaken. Want opmerkzaam zijn maakt wakker, helder, en bereid om je open te stellen voor de ervaringen die je hebt.

Ank Schravendeel, Ria Kea, Chris Grijns
donderdag, 21 juli, 2022 --- vrijdag, 29 juli, 2022
Steyl (L)
Oefenen op het pad van de Boeddha.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen, en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
vrijdag, 22 juli, 2022 --- dinsdag, 26 juli, 2022
Cadzand
Insight Dialogue retraite

De wereld verandert constant en confronteert ons met het onverwachte en zelfs met wat we voor onmogelijk hielden. De Boeddha’s lessen gaan over de menselijke kracht hoe we met deze verandering en onzekerheid kunnen omgaan. Als we toevlucht nemen tot wijze intenties kunnen alle veranderingen een bron worden van diepe lessen en grote vreugdes. In deze Insight Dialogue retraite gaan we gezamenlijk wijze intenties onderzoeken.

Bart van Melik en Riët Aarsse
zaterdag, 6 augustus, 2022 --- vrijdag, 12 augustus, 2022
Tilburg
Dicht bij huis blijven.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
zondag, 7 augustus, 2022 --- zondag, 14 augustus, 2022
Hoorn (Terschelling)
De natuur als mijn meditatieleraar

De retraite omvat zit- en loopmeditatie, dhamma-instructies, dhammavoordrachten, persoonlijke gesprekken, eenvoudige yoga en mantra's zingen. Er is speciale aandacht voor het contact met de natuur. Zo gaan we 's morgens na de eerste zitmeditatie naar het strand.
Je wordt aangeraden je in te schrijven via www.pannananda.nl Daar kun je de uitnodiging met alle informatie en het inschrijfformulier dawnloaden.

Dingeman Boot
dinsdag, 9 augustus, 2022 --- zondag, 14 augustus, 2022
Denekamp
Retraite (5 etmalen)

Bart en Joost zijn geïnspireerd in de ‘basics’ van de Boeddha’s oorspronkelijke instructies over mindfulness en het oefenen met eenvoudige instructies. Tijdens deze retraite oefenen we in stilte ( begeleide) zit- en loopmeditatie. Verder bestaat het programma uit lichte bewegingsoefeningen, mogelijkheid tot wandelen en lezingen met reflecties over de meditatie en het dagelijks leven.

Joost van den Heuvel Rijnders en Bart van Melik
vrijdag, 26 augustus, 2022 --- zondag, 28 augustus, 2022
Denekamp
Oefenen vanuit ontspanning

In dit weekend willen we je graag meenemen naar de eenvoud en de ontspanning van de beoefening van inzichtmeditatie.
In een wereld waarin zoveel prikkels, vragen, opdrachten op ons afkomen hebben we ook soms de neiging om meditatie, Mindfulness en de beoefening daarvan ongewild ingewikkeld te maken.
Hoe kunnen we de ontspanning en de eenvoud weer terugbrengen in onze beoefening maar ook in ons dagelijkse leven

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
zaterdag, 3 september, 2022 --- zondag, 4 september, 2022
Loenen
Studie verdiepingsweekend

‘Sterfelijkheid is het verjaardagscadeau dat iedereen ontvangt op het moment van zijn ontstaan’, aldus Bhikkhu Analayo. We weten niet of dit enigszins ironisch was bedoeld, maar feit is wel dat dit een cadeau is waar we het liefste omheen lopen. Is dat niet jammer? In dit weekend gaan we samen exploreren, mediteren, uitwisselen rond het thema van onze sterfelijkheid. En ook hoe inzicht hierin ons pad naar bevrijding kan helpen te realiseren. Zij die gaan sterven: Welkom!

Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse
vrijdag, 9 september, 2022 --- zondag, 11 september, 2022
Naarden
Insight Dialogue

We mediteren hardop en samen en hebben een gedeelde intentie naar bevrijding. Door de gedeelde intentie ondersteunen we elkaar op een natuurlijke manier. Opmerkzaamheid (Sati) groeit in contact, als we gebruik maken van de richtlijnen. De wijsheid en de compassie van de Boeddha ondersteunen ons terwijl we dichtbij onszelf blijven en ons openen voor de ander.

Simin Abravesh en Nynke Humalda
zondag, 25 september, 2022 --- zondag, 25 september, 2022
Vught
Oefenen met de zintuigen

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman

Pagina's