Organisatie

De Stichting Inzichts Meditatie (SIM) bevordert de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie.
Steeds meer mensen hebben baat bij deze duizenden jaren oude boeddhistische meditatievorm. Meer dan vijftig meditatiecentra in Nederland, België en andere landen werken samen met de SIM. De stichting organiseert bijna het hele jaar door vipassana-retraites op diverse locaties en houdt toezicht op de kwaliteit ervan.
De SIM heeft een open karakter; de activiteiten zijn dan ook toegankelijk voor iedere geïnteresseerde, ongeacht diens levensbeschouwelijke achtergrond.

Organisatie
De SIM is een vrijwilligersorganisatie. Deze mensen hebben zitting in het bestuur:

 • Peter Nieuwenhuizen, voorzitter
 • Nelleke Heinkens, penningmeester
 • Alexander Lammerts, secretaris
 • Sietske Boersma, SIMsara Magazine
 • Job Burgers, online activiteiten

Contact

Activiteiten van de SIM:

 • Het organiseren van vipassana-retraites
  Deze vinden plaats op prettige locaties, vaak in een natuurrijke omgeving. Maar sommige zijn online, zodat je mee kunt doen waar je maar wilt. Bij meerdaagse retraites op locatie zorgt de SIM voor overnachtingsmogelijkheden en gezonde vegetarische of veganistische maaltijden. Er is altijd goed geschoolde begeleiding aanwezig, met ruime ervaring.
  Het aanbod kunt je zien op https://www.simsara.nl/retraites-activiteiten.
 • Het faciliteren van een dhammaverdiepingscursus
  Dit is een tweejarige cursus over inzichtmeditatie en het theravada-boeddhisme (voor zover bekend de oudste vorm van boeddhisme). Er is aandacht voor de theorie en de praktijk. Voor meer info: https://dvc.simsara.nl
 • Het beheren van een fonds voor minder draagkrachtigen
  Hierop kunnen mensen een beroep doen als zij willen deelnemen aan een retraite, maar hiervoor onvoldoende financiële middelen hebben.
 • Het uitgeven van SIMsara bulletins
  Dit tijdschrift bevat artikelen over de beoefening van vipassana, plus een agenda met retraites en eventuele andere activiteiten van de SIM. Het verschijnt drie keer per jaar, op papier en online.
  De naam SIMsara is een knipoog naar het woord "samsara". Dit is pali (de taal waarin de oudste boeddhistische teksten zijn geschreven) en betekent “kringloop van geboorte, sterven en wedergeboorte”. Het woord “sara” is bovendien pali voor "stem".
  Donateurs ontvangen de SIMsara drie keer per jaar.

Donateur worden?
De SIM heeft geen winstoogmerk. Zij zou niet kunnen functioneren zonder de inspanningen van vele vrijwilligers. Ook de begeleiders van de retraites ontvangen geen salaris.
Maar er zijn wel kosten. Wij zouden het fijn vinden als je financieel wilt bijdragen aan het werk van de SIM. Je kunt dit te kennen geven door een mail te sturen naar het secretariaat (info@simsara.nl).
Je kunt ook een donatie storten op NL72 TRIO 0338 4690 87 (BIC TRIONL2U, voor als je dit vanuit het buitenland doet) ten name van Stichting Inzichts Meditatie te Ezinge, onder vermelding van je volledige naam, adres, e-mailadres en de vermelding “donatie”. Je ontvangt dan in het vervolg automatisch het tijdschrift SIMsara.
Suggestie: €10 per jaar voor de online versie of €25 voor het papieren exemplaar.
Je geld wordt gebruikt voor de algemene bestedingen van de SIM, om je de SIMsara drie maal per jaar toe te sturen, om nieuwe activiteiten te ontplooien en om het fonds voor minder draagkrachtigen in stand te houden.

Ontstaan
De SIM is voortgekomen uit de Stichting Jonge Boeddhisten Nederland (SJBN). De SJBN organiseerde voornamelijk vipassana-retraites in de stijl van de Thaise leraar Mettavihari. Vanuit de wens om ook ruimte te bieden aan andere leraren en opvattingen over de beoefening van vipassana, is in 1998 de SIM opgericht. De SJBN steunde dat initiatief, en is in de nieuwe stichting opgegaan.