Metta en de Tand van de Boeddha

Zondagmiddagmeditatie Amsterdam

Elke eerste zondagmiddag van de maand verzorgt een leraar van AIM of gastleraar de meditatie en een korte dhammatalk. Deze maand: Riët Aarsse.

Begeleider(s): 
Riët Aarsse
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

€7,50 + gelegenheid tot geven van dana.

Aanvang: 
zondag, 4 februari, 2024
Starttijd: 
14:00 uur
Eind: 
zondag, 4 februari, 2024
Eindtijd: 
16:30 uur
Gebouw: 
WG Terrein
Adres: 
Ketelhuisplein 41
Postcode: 
1054 RD
Plaats: 
Amsterdam

Meer informatie

Contact: 
Peter Stavers

Mettameditatie geeft ons zoveel, de innerlijke ruimte om welwillend en vriendelijk te zien, voor onszelf en anderen. Metta helpt om egocentrisme op te geven en alle irritatie en ongeduld die daar bij kan horen.

In Sri Lanka is er de Tempel van de Tand van de Boeddha. Honderden mensen verdringen zich om in een avondceremonie een blik te werpen op iets wat onzichtbaar lijkt: een tand van de Boeddha (volgens de overlevering). Het symbool is heel klein, de betekenis is heel groot. Hoe kunnen we dit gebruiken om de mooie innerlijke hartskwaliteit van metta (welwillendheid, vriendelijkheid) te schragen en versterken.

Mijn eigen oefening verdiepte zich enorm toen ik mij een periode ging wijden aan metta beoefening, o.a. bij en met Ayya Viranani. De vipassana leek meer vanzelf te gaan. De meditatie was niet meer hard werken, maar in mijn hartgeest ontstond een ruimte waarin aversie of irritatie zich veel minder liet zien. Ook daarvoor was veel oefening nodig, maar ik denk dat het cruciaal was voor mijn verdieping om me een tijd op metta te gaan richten. Het hart van metta werd een heiligdom, wellicht precies zoals de tempel van de tand van Boeddha.

Deze retraite wordt begeleid door:
Riët Aarsse
Riët begeleidt inzichtmeditatie, mettameditatie en Insight Dialogue en geeft verdiepingscursussen, in theorie en oefening. Ze is initiator van Amsterdam Inzichtmeditatie en aangesloten bij het collectief van retraitebegeleiders vipassana.nu. Daarnaast is ze leraar Insight Dialogue leraar met Gregory Kramer, Phyllis Hicks, Bart van Melik als mentoren. Het verbinden van westerse inzichten en oosterse wijsheden is haar passie en het pad van ethiek, kalmte, wijsheid en compassie de basis. Het pad van ontwaken, het achtvoudige pad, (of zoals Gregory Kramer het noemt: A Whole Life Path) betekent loslaten en steeds opnieuw met frisse ogen kijken naar wat hier en nu is. Dat leidt naar verstilling, compassie en wijsheid. Bio: Na het uitproberen van verschillende vormen van meditatie, kwam Riët in 2010 in contact met Vipassanā, via haar eerste leraar Jotika Hermsen. Al gauw ging ze naar het buitenland voor lange retraites. Ze mediteerde veel bij Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, in Thailand en Sri Lanka (Upul Gamage) en in de VS bij IMS (Insight Meditaion Society) bij o.a. Carol Wilson en Andrea Fella. In Nederland volgde ze retraites concentratie en inzichtsmeditatie bij de Amerikaanse lerares Shaila Catherine. Bovenal was ze veel in Myanmar, waar ze Boeddhistische psychologie studeerde bij de eminente Sayadaw dr Nandamala en boeken voor hem samenstelde en redigeerde. Ook beoefende ze intensief vipassana in het Mahasi centrum in Yangon bij Sayadaw U Jatila en metta-meditatie bij Ayya Viranani, Ariya Bauwman en Sayadaw U Indika. In een Pa Auk meditatie centrum beoefende ze concentratie meditatie (samatha). Insight Dialogue (ID) kwam in 2012 op haar pad en bleek van onschatbare waarde om de oefening in het contact met anderen te brengen. Mediteren-in-interactie deed ze met veel vreugde in meer dan 20 ID retraites. Via ID is ze ook de natuur gaan ontdekken als een rijke inspiratiebron. In 2021 is zij officieel erkend door de Insight Dialogue Teacher Council als leraar Insight Dialogue. Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg.