Introductiecursus boeddhistische psychologie (Abhidhamma)

Leren hoe de geest werkt

Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. De boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, helpt ons om te ontdekken wat er op zulke momenten eigenlijk allemaal gebeurt in de geest.

Taal: 
Nederlands
Kosten: 

De cursus wordt je aangeboden op dana-basis (vrijgevigheid).
Vrijgevigheid is een beoefening. Het is anders dan 'voor wat hoort wat'. Vrijgevigheid, ook wel ruimhartigheid, is een van de eerste dingen die de Boeddha uitlegde, nog voor ethiek en meditatie. De leringen van de Boeddha zijn eigenlijk onbetaalbaar. Dana is daarom een beoefening in loslaten van gehechtheid, in het geven vanuit het hart in overeenstemming met je eigen mogelijkheden en omstandigheden.

Aanvang: 
donderdag, 3 november, 2022
Starttijd: 
De online bijeenkomsten zijn: donderdagavond 3, 10, 17, 24 november en 1 december van 19:30 tot 21:00 uur.
Eind: 
donderdag, 1 december, 2022
Plaats: 
Online via Zoom

Meer informatie

Contact: 
Bianca Vermeij en Helena Pauptit
Organisatie: 
Sangha Metta

In de cursus besteden we naast theorie, juist ook aandacht aan de praktijk. Hoe kan het je meditatie
ondersteunen? Hoe kun je ermee bezig zijn in je dagelijkse leven?
Iedere week krijg je tekst om te lezen en twee oefeningen waar je die week mee aan de slag kunt in de meditatie en in het dagelijkse leven. Iedere week is er een online bijeenkomst, waar steeds een andere spreker een inleiding geeft op het onderwerp van de week. De sprekers zijn Bianca Vermeij, Frits Koster, Simin Abravesh, Helena Pauptit en Riƫt Aarsse. We wisselen uit in kleine groepjes en komen weer bij elkaar om onze ervaringen te delen en vragen te stellen.

Deze retraite wordt begeleid door:
Bianca Vermeij en Helena Pauptit