Innerlijke vrede en balans

Abdij Retraite

In een wereld die voortdurend in beweging is, waar stress en afleidingen overal aanwezig lijken te zijn, verlangen we allemaal naar innerlijke vrede en balans. Een retraite is een geschikte plek om de beweging naar binnen te maken en in een sfeer van stilte, rust en aandacht te verblijven.

Begeleider(s): 
Michaël Verlouw en Joost van den Heuvel Rijnders
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

De kosten voor het verblijf en de maaltijden bedragen €475,00 voor een eenpersoonskamer. Iedere kamer heeft een eigen douche en wc. Het ontbijt, de warme lunch en de lichte avondmaaltijd bestaan uit streekproducten en zijn vegetarisch. Er kan in de abdij rekening gehouden worden met een gluten- en lactosevrij dieet.
In lijn met de traditie waarbinnen we beoefenen (de Theravāda traditie) wordt de begeleiding aangeboden op Dana basis. Na afloop van de retraite staat er een mandje klaar om met een vrijwillige bijdrage je dankbaarheid voor de overdracht van de leer kenbaar te maken. Uiteraard is het ook mogelijk je bijdrage over te maken.

Je kan je opgeven voor met onderstaande link je digitaal in te schrijven:

https://forms.gle/tFaYQEPhAKVUSzP8A

Aanvang: 
woensdag, 15 mei, 2024
Starttijd: 
16:00
Eind: 
zondag, 19 mei, 2024
Eindtijd: 
16:00
Gebouw: 
Abdijhoeve Bethlehem
Plaats: 
Doetinchem

Meer informatie

Contact: 
Joost van den Heuvel Rijnders
E-mailadres: 

We verkennen in deze retraite op welke manier we kunnen balanceren, in ons leven in het algemeen en op pad van
meditatie. Het afstemmen op evenwicht gaat niet alleen over het afwisselen van zit- en loopmeditatie, maar ook over het vaardig omgaan met in- en ontspanning, een brede en smalle opmerkzaamheid, zelfzorg en compassie voor de wereld om ons heen. Zo oriënteren we op de middenweg en onderzoeken op welke manier dit kan bijdragen aan innerlijke vrede in ons leven.

Gedurende de dag wisselen we zit- en loopmeditatie af. Aan het eind van de middag is er steeds de gelegenheid om
vragen te stellen over de beoefening, zodat je ‘op maat’ instructies kunt krijgen waarmee je weer verder kunt. Na de
warme lunch is er ruim gelegenheid voor rust of een wandeling in de prachtige omgeving van de abdij. In de
avondlezingen kijken we naar verschillende aspecten van de boeddhistische psychologie die innerlijke vrede en balans ondersteunen.

Deze retraite wordt begeleid door:
Joost van den Heuvel Rijnders
Joost van den Heuvel Rijnders Joost beoefent sinds 1995 vipassana (inzicht) meditatie. Hij verbleef meer dan drie jaar in meditatiekloosters in Birma en Nepal. Hij is auteur van ‘Terug naar de markt’ en co-auteur van ‘Terug naar het hart’. Beide boeken gaan over het integreren van meditatie en het boeddhisme in het dagelijks leven. Joost is mede-oprichter van het online meditatieplatform 30NOW. Meer info over Joost: www.joost-meditatie.nl
Michaël Verlouw
Mijn naam is Michaël Verlouw en ik ben meditatieleraar en bedrijfsjurist in de creatieve sector. Tevens ben ik opgeleid tot psychotherapeut en yogadocent. Na een intensieve zoektocht vond ik eind jaren negentig mijn plek binnen het Theravāda Boeddhisme. De Boeddhistische filosofie is mijn kompas om thuis te komen in mezelf en in de wereld. Ik heb inmiddels meer dan 26 jaar meditatie-ervaring en studeer sinds 2004 bij de Insight Meditation Society (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS), beide in de VS. In 2012 ben ik gecertificeerd voor het BCBS Integrated Study and Practice Program en in 2021 – door Jack Kornfield en Tara Brach - voor de Opleiding tot Mindfulness en Compassie Meditatie-begeleider. Verder ben ik als gastleraar/ retraite begeleider verbonden aan Sangha Metta en als vaste begeleider aan het platform 30NOW. Sinds september 2022 ben ik één van de twee vaste docenten van de Dhamma Verdiepingscursus (DVC) die gegeven wordt door de Stichting Inzichtmeditatie Nederland. (SIM) Vanaf januari 2024 ga ik een vierjaars-traject in onder begeleiding van Heather Sundberg – de MahaSati Wisdom Awareness training. Heather is op dit moment in mijn eigen beoefening en leraarschap ook mijn mentor.