Een weekend in stilte

Retraite voor jongeren (18-30 jr.)

“Hoe ga ik om met die drukte in mijn hoofd? De gedachten, plannen, taken, oordelen en verwachtingen. Ik verlang naar rust in mijn hoofd ….”
Herken jij dit? Dat is niet zo gek. We worden overspoeld met prikkels, social media en verwachtingen over studiekeuze, werk, relaties of hoe je eruit ziet en wie je bent. De prestatiedruk ligt vaak hoog, met soms vermoeidheid, stress of slapeloosheid tot gevolg.
In dit weekend wil de SIM vipassanameditatie daarom toegankelijk maken voor jonge mensen.

Begeleider(s): 
Nelleke Heinkens. Frits Koster zal op de achtergrond stand-by zijn.
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

€190,- op basis van een eenpersoonskamer en inclusief heerlijke vegetarische maaltijden met groente uit de moestuin van het klooster. De begeleiding is op basis van dana / donatie. Na afloop van de retraite is er gelegenheid voor het geven van een donatie naar eigen mogelijkheden en behoefte.

Als je een uitkering hebt of om een andere reden dit bedrag niet kunt betalen, kun je deelnemen voor €99,- i.p.v. €190,-. Als de financiën dan toch nog een belemmering zijn, kun je gebruik maken van het ondersteuningsfonds van de SIM en contact opnemen met Peter Nieuwenhuizen (voorzitter SIM: voorzitter@simsara.nl).
Je wordt erop attent gemaakt dat bij inschrijving voor een SIM-retraite de “Algemene voorwaarden” van kracht zijn zoals die op de website van de SIM (www.simsara.nl) zijn vermeld. We raden je aan dit goed te lezen.

Aanvang: 
vrijdag, 10 december, 2021
Starttijd: 
Aankomst vanaf 16.30 uur. Om 18.00 uur is er een warme maaltijd. Je kunt op deze wijze rustig aankomen en kennismaken met de rest van de groep, de begeleider en de locatie. Het programma start om 19.30 uur.
Eind: 
zondag, 12 december, 2021
Eindtijd: 
15:00 uur
Gebouw: 
De Weyst
Adres: 
Pater Petrusstraat 21
Postcode: 
5423 SV
Plaats: 
Handel

Meer informatie

Contact: 
Greetje Kuiken

Tijdens dit weekend zullen we vipassana meditatie verkennen. Centraal staat de oefening in aandacht; mild en zonder oordeel kijken naar ervaringen die in het hier en nu opkomen. Zo ontwikkelen we helderheid, vriendelijkheid en inzicht in onszelf.
Het kan zeer inspirerend zijn om samen met leeftijdsgenoten te mediteren. Er zullen momenten zijn om ervaringen te delen en vragen te stellen over de meditatie en de beoefening. We zullen aandacht besteden aan de vraag op welke manier we de meditatie kunnen toepassen in het dagelijks leven. Er is ook gelegenheid om te wandelen en te genieten van de prachtige tuin en omgeving van De Weyst.

Het weekend verloopt grotendeels in stilte en het programma bestaat uit dagelijkse meditatie-instructies, stilte meditaties en groepsuitwisselingsgesprekken met de retraitebegeleider. Daarnaast zal er ’s ochtends vroeg mindful yoga worden aangeboden.

Je kunt Handel bereiken met het openbaar vervoer, maar trek daar dan voldoende tijd voor uit. Als je met de auto komt, en je kunt iemand een lift aanbieden (eventueel van een station ophalen), dan kun je ons dat enkele weken voor de retraite laten weten. Ook als je een lift nodig hebt kun je ons een mail sturen.

Deze retraite wordt begeleid door:
Nelleke Heinkens
Nelleke Heinkens (1953) beoefent vipassanameditatie sinds 1992. Zij heeft vipassanameditatie geleerd van Johan Tinge en heeft twee jaar gemediteerd in de traditie van Ajahn Chah in Thailand in het woudklooster. In Engeland is Nelleke anagarica geweest in Amaravati, een internationaal boeddhistisch klooster, ook in de traditie van Ajahn Chah. Verder heeft ze workshops gevolgd in India bij Ramesh S. Balsekar. Zij heeft meerdere stilte vipassanaretraites gevolgd bij o.a Frits Koster, Johan Tinge en Joost van der Heuvel Rijnders. Nelleke is ook mindfulnesstrainer. Zij heef jaren gewerkt in de GGZ, met name met jongvolwassenen, als behandelaar en later als manager.
AANMELDEN / CONTACT
Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”
Tenslotte weet ik dat ik deelneem onder de Algemene Voorwaarden die gelden voor SIM retraites.