Een fris begin

Zondagmiddagmeditatie Amsterdam

Amsterdam Inzichtmeditatie is verheugd dat Ciska Matthes de eerste zondagmiddag van 2024 zal begeleiden en een korte dhammatalk zal geven. Ciska spreekt over het Ware Zelf, sommigen noemen het Boeddhanatuur, of een volmaakt heilzaam bewustzijn.

Begeleider(s): 
Ciska Matthes
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

€7,50 + gelegenheid om dana te beoefenen.

Aanvang: 
zondag, 7 januari, 2024
Starttijd: 
14:00 uur
Eind: 
zondag, 7 januari, 2024
Eindtijd: 
16:30 uur
Gebouw: 
WG Terrein
Adres: 
Ketelhuisplein 41
Postcode: 
1054 RD
Plaats: 
Amsterdam

Meer informatie

Contact: 
Peter Stavers

‘Wie je denkt te zijn, is een volkomen misvatting!’, zei Ciska’s Japanse zenmeester Harada Tangen geregeld.
Onze gedachten suggereren weliswaar dat we iemand zijn met meningen en ideeën, voorkeuren en tegenwerpingen. Maar als we goed kijken, merken we dat dit zelfbeeld hoogst onbetrouwbaar en ongrijpbaar is. Wie zijn we nou werkelijk? Laten we eens zo stil mogelijk zijn, en alle ideeën even loslaten, om te ontdekken wat er overblijft als je al het relatieve weglaat.
Deze (her)ontdekkingstocht zullen we op deze eerste zondag van het nieuwe jaar gaan maken. Om te realiseren dat we in feite slechts de stille getuige zijn van alles wat er in ons voorbij trekt. Gevoelens, gedachten, overtuigingen, ze komen en gaan. Alleen dat waaraan ze verschijnen, het pure bewustzijn, blijft immer stil en onverstoord. Dit besef brengt vrijheid en vrede.

Deze retraite wordt begeleid door:
Ciska Matthes
Ciska Matthes (1964) begon in 1996 met zenmeditatie. Zij spendeerde o.a. zes jaar in het zenklooster Bukkokuji in Japan, en deed door de jaren heen nog talloze sesshins in de Noorder Poort in Drenthe bij Jiun Hogen roshi. Na Japan verdiepte Ciska zich jarenlang in vipassana, onder begeleiding van o.m. Jotika Hermsen en de leraren van de Insight Meditation Society in Barre, MA. Tegenwoordig volgt zij voornamelijk advaita-leraar Mooji. Zij begeleidt zelf lessen in meditatie, mindfulness en yoga bij Het Oog van de Orkaan te Amsterdam. Ciska’s boek over haar tijd in Japan is dit voorjaar verschenen: "Herinneringen aan Harada Tangen roshi – Het Oog van de Orkaan".