Retraites en activiteiten

zondag, 30 september, 2018 --- zondag, 23 september, 2018
Tilburg

Met Dõshin Houtman

Een meditatie-avond is zo voorbij. Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht.
Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Dõshin Houtman
donderdag, 11 oktober, 2018 --- zondag, 14 oktober, 2018
Naarden

Vipassana en Insight Dialogue

Van overbelasting, naar balans, inspiratie en wijsheid. Vaak doen we als vrouwen 1001 dingen achter elkaar. In betaald werk, onbetaald werk, gezin, familie en mantelzorg, noem maar op! Hoe kan regie nemen ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en om tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid. We beoefenen Vipassana meditatie in stilte (loop en zitmeditatie) en Insight Dialogue (meditaie hardop en in dialoog). In de vroege ochtend beginnen we met CHI Neng (lichaamsoefeningen). Het programma wordt ’s avonds afgesloten met Mettameditatie.

Inez Roelofs en Nynke Humalda
zondag, 14 oktober, 2018 --- vrijdag, 19 oktober, 2018
De Glind

Vipassana- & Mettameditatie

Meditatie betekent aandachtig zijn, weten wat je ervaart zonder die ervaring te veranderen. En betekent de bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, ontvankelijk te zijn en mild. Je krijgt zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, of er voorkeur is, of weerstand, of `absent mind`.
En zo kom je in contact met het proces van de aard van ervaringen, die opkomen en weer gaan. Gaandeweg ontwikkel je mildheid, inzicht, compassie en wijsheid. We mediteren gezamenlijk in stilte. Het dagritme bestaat uit periodes van loop- en zitmeditatie en informele meditatie. De begeleiding zal bestaan uit regelmatige instructies voor loop- en zitmeditatie, metta (vriendelijkheidsmeditatie) en een individuele of groepsgesprekken, begeleide meditaties, dhamma talks (een boeddhistisch getinte lezing).

Chris Grijns, Ria Kea & Ank Schravendeel
maandag, 15 oktober, 2018 --- dinsdag, 23 oktober, 2018
Naarden

Vertrouwen op het niet weten

Vertrouwen en wijsheid: twee ondersteunende factoren voor het meditatie proces.
Wat is vertrouwen volgens de Boeddha en kan je vertrouwen op het niet-weten, zowel in je meditatieproces als in je dagelijks leven?
We gaan stevig gronden in de realiteit van dít moment en dan exploreren en zuiveren van lichaam en geest.
Een intensieve Vipassana retraite met begeleiding op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. Deze retraite is onderdeel van de 'Sangha Metta Herfstretraite' maar kan goed als zelfstandige retraite gedaan worden. Het programma is geschikt voor beginners zonder enige retraite-ervaring maar kan ook door ervaren yogi’s gebruikt worden als opstart om daarna te blijven voor de volgende retraite. Er wordt door de begeleiding rekening gehouden met de verschillen in vaardigheid en ervaring van de yogi's.

Henk van Voorst en Nynke Humalda
vrijdag, 19 oktober, 2018 --- zondag, 21 oktober, 2018
Denekamp

Speciaal voor mensen met weinig retraite-ervaring

Deze retraite die is bedoeld voor mensen die vipassanameditatie of mindfulness beoefenen, maar nog weinig of geen retraites hebben gevolgd en wel behoefte hebben aan een verdieping van hun beoefening.
De retraite onderscheidt zich door een wat rustiger meditatieschema met voldoende ruimte voor een wandeling. De focus ligt op zit- en loopmeditatie, maar daarnaast worden er lichte mindful yoga-oefeningen aangeboden. Wel is de intentie het gehele weekend in oplettendheid en in stilte door te brengen.

Marianne van Lobberegt & Mari den Hartog
vrijdag, 19 oktober, 2018 --- zondag, 21 oktober, 2018
Steyl

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening

Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Dõshin Houtman
zaterdag, 20 oktober, 2018 --- donderdag, 25 oktober, 2018
Handel (NB)

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn.

Joost van den Heuvel Rijnders
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- maandag, 29 oktober, 2018
Lage Vuursche

Insight Dialogue Retraite

Insight Dialogue is a Buddhist training for the cultivation of wisdom and compassion through meditative dialogue. Insight Dialogue is a way to integrate the insight and calmness of meditation in interactions with others. These contacts can be a source of joy but also stress.

Gregory Kramer developed a method to cultivate sati (mindfulness) in speaking and listening to other meditators. Periods of Vipassana meditation alternate with dialogue sessions. Outside these dialogue sessions ‘noble silence’ will be cultivated.

Phyllis Hicks en Florence Meleo-Meyer
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- zondag, 28 oktober, 2018
Loenen

Dhamma reflections & vipassana

Combining reflections on classical Pali discourses with the practice of mindful awareness, questioning and collectedness, this retreat will seek to uncover what lies at the heart of the Buddha’s teaching and ask how such ideas might be interpreted and put into practice in today’s increasingly secular and interdependent world.

Martine and Stephen Batchelor
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- donderdag, 1 november, 2018
Naarden

Hoe kan wijsheid helpen om gelukkig te leven?

Dit is een vipassanã retraite. De begeleiders Henk en Peter hebben hun basis in vipassanã in de traditie van Mahasi Sayadaw maar hebben ieder vervolgens verschillende leraren gehad en een eigen traject afgelegd wat ze als leraar verschillend maakt. Samen vullen ze elkaar mooi aan.
Vertrouwen en wijsheid: twee ondersteunende factoren voor het meditatieproces.
Wat is wijsheid volgens de Boeddha en kan wijsheid je helpen om een gelukkig leven te leiden?
We gaan stevig gronden in de realiteit van dít moment en dan exploreren en zuiveren van lichaam en geest.
Een intensieve vipassana retraite met begeleiding op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. Deze retraite is onderdeel van de 'Sangha Metta Herfstretraite' maar kan goed als zelfstandige retraite gedaan worden. Het programma is geschikt voor beginners en ervaren yogi’s. Er wordt door de begeleiding rekening gehouden met de verschillen in vaardigheid en ervaring van de yogi's

Henk van Voorst & Peter Baert
vrijdag, 2 november, 2018 --- woensdag, 7 november, 2018
Naarden

Vipassana, Uitwisseling, Insight Dialogue en zang

Wie Vipassana beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het Boeddhisme, maar ook door een of meer andere religies. Herken je je erin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld. Het thema is verbinding. Waar zit de vreugde en de pijn van het combineren van verschillende religies. We gaan mediteren, luisteren naar ervaringsverhalen van mensen met diverse religieuze achtergronden, doen Insight Dialogue-oefeningen en zingen religieuze liederen uit diverse tradities. We sluiten de retraite af met een meditatieve interreligieuze viering.

Jotika Hermsen, Inez Roelofs en predikant Sietse Visser
zondag, 4 november, 2018 --- zondag, 4 november, 2018
Delft

Meditatiedag met Frits Koster en Jetty Heynekamp

Een dag van stilte, rust, verstilling, verdieping in deze hectische tijd.
Een dag van inzicht, een dag voor jezelf.

Frits Koster & Jetty Heynekamp
donderdag, 8 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Loenen (Gld)

Allereerste LHBTI-retraite in Nederland

Met deze ‘allereerste' LHBTI-retraite in Nederland willen we een ondersteunende omgeving voor LHBTI-mensen creëren om aandacht, vriendelijkheid en wijsheid te cultiveren door middel van inzichtmeditatie. Het delen van stilte en meditatieve ruimte met gelijkgestemden, stelt ons in staat om meer in vrede met onszelf en ons leven te zijn, van moment tot moment.

Tijdens het luisteren naar de leringen van wijsheid en mededogen, het met aandacht zitten, lopen, eten en rusten, ontstaan bevrijdende inzichten en worden helderheid en vrijheid verworven.

Pascal Auclair
vrijdag, 9 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Denekamp

Dit weekend staat in het teken van ons dagelijks leven

We laten de energie waaruit we op vrijdagavond in Denekamp aankomen niet achter ons, maar nemen deze mee het weekend in. Het vaak drukke en volle leven biedt niet altijd de mogelijkheden om te verkennen op welke manier we de boeddhistische levenslessen kunnen integreren in het leven van alledag.

Mirjam Schild & Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 11 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Amersfoort

Een dag in het kader van Inzicht

De Meditatie-Zondag geeft je de kans iets langer te mediteren en je beoefening te verdiepen. In 2018 worden er 5 van deze zondagen, centraal in het land, georganiseerd. Iedereen met enige ervaring met zit- en loopmeditatie is welkom.
We beginnen om 9:30u met thee en vanaf 10:00u. oefenen we in stilte. De zondagen worden begeleid door Paul Boersma. Elke zondag is er een thema. Tussendoor is er gelegenheid tot uitwisselen. De vegetarische lunch is inbegrepen.
Thema’s dienen beoefening in het dagelijks leven en verdieping. Dit zijn in 2018 de vijf spirituele factoren: (1) Vertrouwen, veel belangrijker dan je denkt (2) Inzet, hoe kun je je best doen voor meditatie? (3) Oplettendheid, de spil en kern van onze meditatie (4) Concentratie, hoeveel hebben we nodig voor de vipassana? (5) Inzicht of wijsheid, de lichtpunten op ons pad.

Paul Boersma

Pagina's