Leraren

Baert, , Peter

“To really pay attention means we care, which means love – Krishnamurti”

Peter Baert mediteert al sinds 1982. Z ijn voornaamste leraren zijn de eerwaarde Mettaviharee en U Vivekananda in Lumbini Nepal geweest. Daarnaast laat hij zich inspireren door leraren zoals o.a. Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Achan Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder 2 langere van 3 en 4 maanden in Nepal, Birma en Thailand. Daarnaast is Peter geregistreerd GZ-psycholoog, waarbij zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer de basis vormen voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depessieve klachten, angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.

Barendregt, , Henk

Henk Barendregt mediteert sinds 1972 en leidt retraites in de stijl van Mahasi Sayadaw sinds 2006. Hij is emeritus hoogleraar wiskunde en computerscience (Radboud Universiteit Nijmegen) en leidt thans een interdisciplinaire (neurofysiologie, psychologie, psychiatrie) onderzoeksgroep naar meditatie en klinische toepassingen.

Batchelor, , Stephen en Martine

Stephen werd in 1953 in Schotland geboren en studeerde in boeddhistische kloosters in India, Zwitserland en Korea. Hij was meer dan tien jaar monnik in zowel de Tibetaanse als de Zentraditie. Batchelor is mede-oprichter van het Sharpham College for Buddhist Studies and Contemporary Enquiry in Devon. Hij vertaalde onder meer de bekende Bodhicaryavatara van Shantideva (A Guide to the Bodhisattva’s Way of Life) en schreef verschillende boeken, waarvan de meeste ook in het Nederlands vertaald zijn. Recent is van zijn hand verschenen: Bekentenis van een boeddhistisch atheïst. Hij leeft en werkt, samen met zijn vrouw Martine, nu afwisselend in Engeland en Frankrijk. Samen leiden ze meditatieretraites over de gehele wereld.

Martine woonde 10 jaar in Korea en was Zen-non bij meester Kusan. Haar belevenissen beschreef ze in het boek: Woman in Korean Zen. Ze is auteur van verschillende boeken, zoals Let Go: A Buddhist Guide to Breaking Free of Habits en meer recent The Spirit of the Buddha.