Korte retraites

zondag, 30 september, 2018 --- zondag, 23 september, 2018
Tilburg

Met Dõshin Houtman

Een meditatie-avond is zo voorbij. Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht.
Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Dõshin Houtman
donderdag, 11 oktober, 2018 --- zondag, 14 oktober, 2018
Naarden

Vipassana en Insight Dialogue

Van overbelasting, naar balans, inspiratie en wijsheid. Vaak doen we als vrouwen 1001 dingen achter elkaar. In betaald werk, onbetaald werk, gezin, familie en mantelzorg, noem maar op! Hoe kan regie nemen ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en om tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid. We beoefenen Vipassana meditatie in stilte (loop en zitmeditatie) en Insight Dialogue (meditaie hardop en in dialoog). In de vroege ochtend beginnen we met CHI Neng (lichaamsoefeningen). Het programma wordt ’s avonds afgesloten met Mettameditatie.

Inez Roelofs en Nynke Humalda
vrijdag, 19 oktober, 2018 --- zondag, 21 oktober, 2018
Steyl

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening

Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Dõshin Houtman
vrijdag, 19 oktober, 2018 --- zondag, 21 oktober, 2018
Denekamp

Speciaal voor mensen met weinig retraite-ervaring

Deze retraite die is bedoeld voor mensen die vipassanameditatie of mindfulness beoefenen, maar nog weinig of geen retraites hebben gevolgd en wel behoefte hebben aan een verdieping van hun beoefening.
De retraite onderscheidt zich door een wat rustiger meditatieschema met voldoende ruimte voor een wandeling. De focus ligt op zit- en loopmeditatie, maar daarnaast worden er lichte mindful yoga-oefeningen aangeboden. Wel is de intentie het gehele weekend in oplettendheid en in stilte door te brengen.

Marianne van Lobberegt & Mari den Hartog
zondag, 4 november, 2018 --- zondag, 4 november, 2018
Delft

Meditatiedag met Frits Koster en Jetty Heynekamp

Een dag van stilte, rust, verstilling, verdieping in deze hectische tijd.
Een dag van inzicht, een dag voor jezelf.

Frits Koster & Jetty Heynekamp
donderdag, 8 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Loenen (Gld)

Allereerste LHBTI-retraite in Nederland

Met deze ‘allereerste' LHBTI-retraite in Nederland willen we een ondersteunende omgeving voor LHBTI-mensen creëren om aandacht, vriendelijkheid en wijsheid te cultiveren door middel van inzichtmeditatie. Het delen van stilte en meditatieve ruimte met gelijkgestemden, stelt ons in staat om meer in vrede met onszelf en ons leven te zijn, van moment tot moment.

Tijdens het luisteren naar de leringen van wijsheid en mededogen, het met aandacht zitten, lopen, eten en rusten, ontstaan bevrijdende inzichten en worden helderheid en vrijheid verworven.

Pascal Auclair
vrijdag, 9 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Denekamp

Dit weekend staat in het teken van ons dagelijks leven

We laten de energie waaruit we op vrijdagavond in Denekamp aankomen niet achter ons, maar nemen deze mee het weekend in. Het vaak drukke en volle leven biedt niet altijd de mogelijkheden om te verkennen op welke manier we de boeddhistische levenslessen kunnen integreren in het leven van alledag.

Mirjam Schild & Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 11 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Amersfoort

Een dag in het kader van Inzicht

De Meditatie-Zondag geeft je de kans iets langer te mediteren en je beoefening te verdiepen. In 2018 worden er 5 van deze zondagen, centraal in het land, georganiseerd. Iedereen met enige ervaring met zit- en loopmeditatie is welkom.
We beginnen om 9:30u met thee en vanaf 10:00u. oefenen we in stilte. De zondagen worden begeleid door Paul Boersma. Elke zondag is er een thema. Tussendoor is er gelegenheid tot uitwisselen. De vegetarische lunch is inbegrepen.
Thema’s dienen beoefening in het dagelijks leven en verdieping. Dit zijn in 2018 de vijf spirituele factoren: (1) Vertrouwen, veel belangrijker dan je denkt (2) Inzet, hoe kun je je best doen voor meditatie? (3) Oplettendheid, de spil en kern van onze meditatie (4) Concentratie, hoeveel hebben we nodig voor de vipassana? (5) Inzicht of wijsheid, de lichtpunten op ons pad.

Paul Boersma
vrijdag, 23 november, 2018 --- zondag, 25 november, 2018
Groningen

Belichaamde aandacht

Tijdens dit meditatieweekend wordt belichaamde aandacht beoefend. We zijn lichaam-geest, maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht en oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop- en zitmeditaties, een Dhamma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

Dõshin Houtman
woensdag, 28 november, 2018 --- vrijdag, 30 november, 2018
Huissen

Inzichtmeditatie

Social media, email, krant, tv: er komt er veel nieuws op ons af. Hoe kunnen we wijs om gaan met de stromen van informatie?
Hoewel er in de tijd van de Boeddha natuurlijk geen internet was, zijn de inzichten van de Boeddha ook op onze wereld van toepassing. Deze lessen kunnen ons helpen om te leren omgaan met de snel veranderende wereld. Ze helpen ons om contact te maken met onze innerlijke stilte, ook in roerige tijden.

In deze retraite oefenen we opmerkzaamheid van het lichaam en ontwikkelen we een vriendelijk gewaarzijn van wat zich voordoet in onze geest. We leren zien hoe onrust ontstaat, zonder er in meegesleurd te worden. Er ontstaat kalmte en inzicht.
De retraite verloopt in stilte. Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zitmeditatie, loopmeditatie en informele meditatie. We sluiten elke dag af met vriendelijkheids meditatie. Gedurende de retraite zijn er korte lezingen, momenten van uitwisseling en kunnen vragen worden gesteld.
Inzichtmeditatie is voor iedereen en een bepaalde religieuze of spirituele achtergrond is niet nodig.

Riët Aarsse
vrijdag, 7 december, 2018 --- zondag, 9 december, 2018
Denekamp

Vipassana & Yoga

Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en te oefenen in yoga en een weekend in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit yoga- en meditatieoefeningen onder begeleiding van twee ervaren yoga- en meditatieleraren.
De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulnessmeditatie. Er zal met name slow flow en yin yoga worden beoefend. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga.

Joost van den Heuvel Rijnders en Marion Werger
donderdag, 20 december, 2018 --- zaterdag, 22 december, 2018
Naarden

Diversiteit

Eenheid in verscheidenheid. Welkom voor mensen, die ervaring hebben. Maar ook mensen, die kennis willen maken met Insight Dialogue, worden van harte uitgenodigd. We oefenen met de richtlijnen: pauzeren, ontspannen, openen,afstemmen op wat er komt, diep luisteren en waarheid spreken. We oefenen om bij onszelf te zijn en tegelijk bij onze partners. We mediteren hardop in dialoog en zien hoe constructies en denkbeelden over ik, mij en mijn steeds de geest verwarren. Onze geest heeft persoonlijke en maatschappelijke conditioneringen, waardoor we elkaar beoordelen op basis van o.a sekse, klasse, gender en ras. Dat brengt gevoelens met zich mee van isolement, eenzaamheid en denken dat je meer of minder waard bent als een ander als we samen door deze illusie heenprikken ontmoeten we eenheid in verscheidenheid.

Inez Roelofs en Nynke Humalda